Boli si daunatori

#chimicale #substante toxice #ingrijire plante #ingrasaminte

Alternative naturale la chimicalele folosite in gradina

Pentru a intretine plantele si arbustii din gradina, folosesti diverse solutii. Chiar daca pentru moment scapi de buruieni sau de insecte, chimicalele nu sunt cele mai potrivite optiuni, daca vrei sa ai o recolta sanatoasa. Specialistii recomanda sa folosesti alternative naturale in locul chimicalelor pe care le aplici in gradina.

Descopera cele mai ieftine si eficiente alternative naturale pentru plantele tale.

1 Alternative naturale in gradina: spray cu usturoi

Usturoiul este o leguma foarte aromata, pe care o poti folosi pentru a da gust mancarii, dar o poti utiliza si pentru a proteja alte plante din gradina. Datorita proprietatilor sale, usturoiul tine la distanta daunatorii: afidele, gandacii, furnicile sau omizile.

Pentru a obtine un spray cu usturoi, ai nevoie de 2-3 capatani din aceasta planta. Piseaza cateii de usturoi, adauga o lingura de ardei iuti pisati, 1 lingura de ulei vegetal, 1 lingura de detergent lichid. Toate ingredientele se amesteca impreuna cu aproximativ 2 litri de apa. Strecoara lichidul si toarna-l intr-o sticla cu pulverizator. Stropeste legumele din gradina si bucura-te de o recolta bogata si sanatoasa.

2 Alternative naturale in gradina: apa clocotita

O alternativa naturala si deloc costisitoare la chimicale este apa clocotita. Pune la fiert o oala mare cu apa. Dupa ce da in clocot, vars-o intr-o galeata, apoi toarn-o pe solul dimprejurul plantelor din gradina. Datorita temperaturii ridicate, apa clocotita va purifica solul si va omori bacteriile daunatoare. O alta alternativa ar fi sa adaugi in apa cativa ardei iuti.

3 Alternative naturale in gradina: otetul

Otetul este una dintre cele mai eficiente alternative naturale pentru protejarea plantelor din gradina ta. Amesteca otet obisnuit sau otet din mere cu apa si introdu lichidul intr-un recipient cu pulverizator. Stropeste plantele tale cu acest amestec.

4 Alternative naturale in gradina: pelinul

Cealiul de pelin este o alternativa naturala contra afidelor si omizilor. Prepara un ceai din frunze de pelin. Dupa ce se receste, adauga o lingura de detergent si stropeste plantele cu aceasta solutie.

5 Alternative naturale in gradina: uleiul

Uleiul poate fi folosit si ca solutie naturala impotriva daunatorilor din gradina. Daca amesteci 1 cana de ulei vegetal, cu 1 lingura de detergent si 1 litru de apa. Aceasta solutie omoara si tine la distanta musculitele albe, afidele, acarienii si alte insecte care ataca morcovii, ardeii sau vinetele.
 

Indicatii in folosirea unor alternative naturale


Anumite plante din gradina ta dezvolta propria imunitate in fata daunatorilor, prin urmare nu este indicat sa aplici prea des solutii de indepartare a insectelor. Recomandat este sa folosesti alternative naturale din cand in cand, atunci cand nu ai cultivat plante companion.

Nu este indicat sa aplici solutiile naturale pe plante in timpul zilei, cand temperaturile sunt ridicate si gradina este insorita. Ideal ar fi sa folosesti anumite alternative naturale dimineata sau seara, pe racoare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului