Boli si daunatori

#fluturi de gradina #daunatori in gradina #varza #fluturii de varza

Cum combati fluturii de varza albi

Intr-o gradina de legume, fluturii albi sunt un semn rau. Fluturii de varza albi isi depun ouale pe frunzele de varza si alte legume din familia Brassicaceae, iar omizile consuma frunzele acestora. Afla cum recunosti si combati cum combati fluturii de varza albi.

Fluturii de varza albi pot face parte din doua specii diferite, usor de recunoscut in functie de dimensiune: fluturi albi mari sau fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) sau fluturi albi mici (Pieris rapae), cunoscuti si sub numele popular de albilita rapitei. Ambele specii pot ataca o gradina de legume cu varza simultan, insa fluturii albi mici provoaca distrugerile cele mai mari.
 

Cum recunosti fluturii de varza albi


Fluturele alb al verzei este o specie cunoscuta de fluturi cu aripi de culoare alb-crem, cu cateva pete negre, a caror anvergura ajunge pana la 6 cm. Ouale sunt striate si fusiforme, de culoare galbena, si sunt depuse in grupari mari. Omizile, care distrug frunzele de varza, au o lungime de pana la 4 cm, au o culoare gri, sunt paroase si prezinta dungi longitudinale galbene.

Albilita rapitei este un fluture cu o anvergura a aripilor de numai 2-4 cm. Ouale sunt depuse razlet, motiv pentru care acest daunator este mai greu de indepartat din gradina de la primele semne. Omizile de Pieris rapae ajung in general la o lungime de 3 cm si au o culoare verde mata. Pot prezenta puncte negru si dungi galben-verzi.
 

Ce efecte are infestarea cu fluturi de varza albi


Dupa 1 sau 2 saptamani dupa ce fluturii au depus ouale pe partea inferioara a frunzelor, insectele intra in stadiul de larva, apoi omida si incep sa consume si sa gaureasca frunzele de varza. Acestea pot fi roase pana la nervuri, iar albilita rapitei sapa adanc in varza, distrugand cultura si lasand excremente pe planta. Fluturii de varza albi ataca si alte plante din familia verzei, inclusiv ridichi, hrean, broccoli, rucola si caltunas.

Prima generatie de fluturi albi de varza eclozeaza in Romania in aprilie-mai, iar a doua generatie eclozeaza in luna iulie. Cele mai mari daune sunt produse in aceasta perioada, in gradinile in care culturile de varza nu sunt supravegheata si ingrijite corespunzator.
 

Cum poti proteja plantele infestate


Ouale si omizile pot fi adunate cu mana pentru o solutie organica, insa gradinarii au la dispozitie si arme chimice impotriva fluturilor de varza albi. Insecticidele pe baza de pyrethrum sunt cele mai eficace impotriva celor doua specii de fluturi, iar preparatele pe baza de Bacillus thuringiens infecteaza larvele tinere cu o boala bacteriana.

Nu indeparta omizile moarte, deoarece acestea au fost probabil ucise de un parazit ce poate infecta si alte omizi care consuma frunzele de varza. Acestea pot fi insa mutate atunci cand le gasesti pe plante puternic afectate si ai in gradina si alte plante care ar putea fi afectate de fluturii albi.
 

Cum previi aparitia fluturilor de varza albi


Modul in care plantezi legumele ce pot fi afectate de acesti daunatori este foarte important pentru prevenirea aparitiei lor. Se recomanda culturile mixte, care contin rosii si telina, iar plantele cu flori colorate si bogate in nectar pot fi plantate cat mai departe, pentru a nu atrage fluturii.

Un gradinar iscusit poate atrage si pradatorii naturali ai acestor plante, de la pasari pana la specii de viespe din familia Ichneumonidelor si gandaci rapitori.

Sursa foto : C-drew.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare