Boli si daunatori

#ciuperci copac #ulceratia ramurilor #boli copaci

Cum combati ulceratia ramurilor

Ulceratia ramurilor (Nectria galligena) este o afectiune intalnita la mar, par, frasin, fag, paducel, salcie, plop etc.

Ulceratia ramurilor apare cand ciuperca Nectria galligena strabate scoarta copacilor prin crapaturi si o distruge. Infectia are loc in general in aprilie si octombrie, ca urmare a recoltarii fructelor, caderii frunzelor si din cauza ranilor produse de alte ciuperci, insecte, grindina etc.
 

Cum se manifesta ulceratia ramurilor


Ciuperca ataca tulpina copacului, ramurile si uneori, fructele. Infectia provoaca initial o pata mica, brun-rosiatica, care in timp se extinde ca marime si adancime. Scoarta copacului atacat de Nectria galligena devine zgarcita, brazdata de crapaturi. Mai tarziu, intr-un stadiu avansat al bolii, scoarta se exfoliaza astfel incat lemnul copacului este la vedere.

Sporii ciupercilor sunt de culoare alb-crem in timpul primaverii si rosu inchis mai tarziu in cursul anului. Acesti spori se pot deplasa de la o plaga la alta prin intermediul vantului, insectelor sau a stropilor de apa.


Tesutul sanatos incearca sa acopere rana, ingrosand marginile acesteia. Cand plaga este acoperita complet, zona arata ca un nod umflat. Cand ciuperca se extinde pe toata ramura, aceasta se usuca. Cel mai adesea, ulceratia ramurilor are loc in dreptul unei leziuni a scoartei care a fost produsa de insecte, alte ciuperci, grindina sau in jurul unui mugure.

Alte zone in care apare ulceratia sunt fructele ajunse la maturitate. Initial, pe fruct poate fi vazuta o pata mica, maronie, care in timp se extinde. Ciuperca ataca fructul atat la exterior, prin dezvoltarea unor pernite de spori, cat si in interior, la seminte. In cazul unor infectii mici, fructele apuca sa se dezvolte.
 

Cum combati ulceratia ramurilor


In primul rand, trebuie eliminate focarele de infectie prin taiere si ardere. Arderea tuturor bucatilor bolnave, care au fost indepartate de pe copac, este absolut necesara pentru ca sporii sa fie distrusi.

Un sol umed incurajeaza propagarea infectiei, astfel incat pamantul trebuie drenat bine si este recomandat sa se protejeze copacii de umiditatea excesiva.

In cazul unei infectii severe, arareori copacul mai poate fi salvat. De aceea, este importanta prevenirea, precum si tratamentul in stare incipienta.

Plagile de pe tulpini se extirpa pana la tesutul sanatos. Ranile se badijoneaza cu o solutie de sulfat de cupru 2% si cu mastic. O alta varianta este folosirea unui fungicid unguent.

Pentru a preveni infectarea cu Nectria galligena se folosesc tratamente chimice imediat dupa recoltarea fructelor si dupa caderea frunzelor. Pentru acest lucru se foloseste un produs cupric. In general, inainte si dupa taiere, instrumentele folosite trebuie dezinfectate. Pomii trebuie sa fie curatati de uscaturi numai cand este uscat afara.

Un alt lucru care poate fi facut il reprezinta alegerea de souri rezistente la ulceratii, atunci cand se planteaza copaci noi. Cand se planteaza un copac, este bine sa se foloseasca var.

Sursa foto : wikipedia.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului