Boli si daunatori

#buruieni #gradina #plante

Cele mai intalnite buruieni monocotiledonate

Clasa de plante superioare erbacee ale caror frunze prezinta nervuri paralele. Embrionul este alcatuit dintr-un singur cotiledon. Se inmultesc rapid atat prin rizomi cat si prin seminte. Daca rizomii au capacitati foarte mari de regenerare, semintele rezista in sol pana la 40 de ani. 

 

Pirul tarator - Agropyron repens (denumire stiintifica)

Buruiana graminee perena, a carei inaltime poate varia intre 0,2 – 1 m. Planta contine rizomi albi subterani (tulpina subterana) taratori. Acestia pot atinge o lungime de pana la 2 metri, iar pe ei se formeaza radacinile. Este considerata una dintre cele mai agresive plante in agricultura datorita rezistentei marite si puterii sale de regenerare.

Frunzele pot ajunge pana la 20 cm lungime, sunt lungi si aspre pe partea superioara. Marginile frunzelor sunt rulate catre interior si se pot observa caneluri de-alungul acestora.

Este o planta ce poate fi intalnita in majoritatea zonelor lumii. Apare des in gradini, deoarece prefera solurile bogate nutritiv si foarte fertile. La noi in tara traieste atat pe terenurile cultivate cat si pe  cele abandonate. O vei intalni in fanete, pajisti, livezi sau gradini sau chiar in zone aride, argiloase, pe marginea drumurilor sau intre peticele de asfalt. Iubeste clima calda, asa ca predomina in zona de campie si putin in cea submontana.

Florile sunt grupate in spice de dimensiuni reduse, asezate pe doua randuri. Spicele au 1-8 flori.

 

 

 

 

 

 

Planta se inmulteste prin rizomi. Cea mai buna metoda de a scapa de pirul tarator este distrugerea rizomilor. Se recomanda lucrarea superficiala a solului (pana la o adancime de 10 cm) la intervale de aproximativ 10 zile pentru a taia lastarii formati. Rizomii sunt foarte rezistenti si au putere mare de regenerare. Daca lastarii sunt distrusi periodic, substantele nutritive continute de rizomi si radacini se vor epuiza, provocand moartea acestora.

Calitatile terapeutice ale acestei buruieni pot fi valorificate prin utilizarea rizomilor. Acestia se vor prelua de sub pamant primavara sau la inceputul toamnei. Se spala cu atentie si se usuca.

Se pot folosi sub forma de ceai, infuzie sau tinctura. Are efect diuretic, antiinflamator, remineralizeaza sistemul osos, dezinfecteaza, dizolva calculii biliari.

 

Mohorul – Setaria glauca, setaria italica

Planta erbacee, anuala, prefera clima calda cu o umezeala relativa.Pe glob este intalnit in majoritatea zonelor subtropicale si temperate. La noi in tara apare cel mai frecvent in zona de campie sub urmatoarele denumiri: fan, malai pentru furaj, marariu, mei, pais, parnic, mohor verde sau dughie.

Prefera solurile nisipo-lutoase sau luto-nisipoase si rezista foarte bine la seceta si la caldura puternica.

Planta are o radacina superficiala ceea ce face foarte usoara exterminarea ei prin smulgere si indepartare inainte de a ajunge la maturitate.

Tulpina poate atinge inaltimea de 1,2 m. Frunzele dunt liniare, in forma de lance, cu striatii longitudinale si un aspect aspru. Acestea pot atinge lungimea de 35 cm si latimea de 3 cm.

Spicele apar in general in partea superioara si contin intre 300 si 800 de seminte. Astfel, planta se va raspandi foarte repede cu ajutorul vantului care imprastie semintele pe suprafete mari. Apele curgatoare sunt de asemenea purtatoare de seminte, la fel si ingrasamintele sau substratul.  Infloreste in perioada de vara. Daca este taiata inainte de inflorire, regenerarea va fi slaba.

Este utilizata in general in alimentatia animalelor ierbivore ca si furaj.

 

Costreiul - Sorghum halepense

Este poate cea mai agresiva buruiana perena din culturi. Apare foarte des in gazon si este foarte greu de combatut din cauza posibilitatilor multiple de inmultire si regenerare invazive. Se inmulteste prin seminte, dar si prin rizomi taratori.Astfel, imbina puterea de inmultire a ambelor buruieni mentionate mai sus.Deoarece produce foart multe seminte, in doar cativa ani se poate extinde pe suprafete mari. Rizomii ii asigura rezistenta permanenta pe sol.

 

 

 

 

 

Daca apare in gazon va trebui exterminata prin taierea frecventa a lastarilor. Nu trebuie sa ajunga sa infloreasca deoarece poate acapara si sufoca gazonul. Pe masura ce creste va crea un aspect neplacut.

Prefera zonele calduroase si substratul fertil. Poate fi purtatoare de insecte, bacterii si ciuperci extrem de daunatoare culturilor agricole.
 

Lolium perenne - Raigrasul peren
(sinonim cu iarba de gazon sau zizania)

Este o graminee perenă, intalnita foarte des in pajistile din zonele de depresiune sau pe luncile raurilor. Este folosita adesea in amestec pentru diferite tipuri de gazon. De asemenea, este cuprinsa si in amestecurile pentru pajistile de pasunat .

Nu poate fi folosita singura pentru niciuna dintre cele doua variante de mai sus. Aparent inofensiva, aceasta poate ajunge in alte culturi, comportandu-se precum o buruiana distrugatoare. Se inmulteste prin seminte.

 

 

 

 

 

Aceasta infloreste pe intreaga perioada calda (mai –septembrie). Se recomanda tunderea periodica pentru a impiedica inflorirea si imprastierea semintelor in jur.

Loliul perenne este o buruiana care se regenereaza foarte repede dupa ce este taiata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului