Boli si daunatori

#sol #plante #flori #unelte #gradinarit

De ce trebuie sa scapi de buruienile din gradina

Cel mai mare motiv de ingrijorare este chiar rapiditatea cu care buruienile apar si se dezolta, iar actiunile de prevenire si combatere sunt vitale pentru sanatatea culturilor. Daca pana acum firele necunoscute din gradina nu iti dadeau motive de ingrijorare, iata care sunt efectele acestora in timp.

 

1 Deranjeaza din punct de vedere estetic

Inainte de o clasificare amanuntita a buruienilor, le putem caracteriza ca pe acele plante care cresc la locul nepotrivit. Intr-o curte cu gazon impecabil, orice planta ce distorsioneaza peisajul poate fi considerata buruiana . De asemenea, multe persoane o definesc ca pe o planta ce nu a fost sadita cu buna stiinta in acea parte a gradinii.

Unele dintre ele castiga teren prin aspectul estetic placut, altele se incapataneaza sa traiasca chiar si intr-o crapatura in asfalt. Un simplu fir de iarba nu trebuie sa ne sperie, deoarece nu poate fi tradus ca o infestare a unui teren, insa atunci cand firul de iarba germineaza si produce pana la 1000 de seminte, putem vorbi de o infestare sigura pentru anul viitor.

2 Sunt tolerante, rezistente si foarte stabile

Toleranta ridicata la orice conditii de mediu face ca buruiana sa poata supravietui in situatii critice . Aceasta rezista in fata caldurii toride, a ploii, a zapezii si mai ales, in fata omului. Exista specii de buruieni ce se regenereaza dintr-o bucata milimetrica de radacina, iar altele care produc 3 generatii de seminte pe an ce se raspandesc cu fiecare bataie de vant.

O latura pozitiva, poate chiar singura, este aceea ca printr-o buruiana se poate distinge tipul de substrat. Exact ca intr-un lant al slabiciunilor, tipul de pamant favorizeaza dezvoltarea anumitor culturi si, implicit, dezvoltarea unei serii de buruieni caracteristice. Rezistenta acestora face ca ele sa supravietuiasca si in afara culturilor, lasand posibilitatea de identificare a tipului de sol.

3 Consuma solul, creeaza boli si atrag daunatorii

Unele buruieni reprezinta o sursa buna de hrana pentru pasari si insecte. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat creste riscul de compromitere a culturii fie prin distrugere de catre daunatori, fie prin infestare cu boli. In timp, unele buruieni se pot imbolnavi, raspadind boala de jur imprejur.

Daca intr-o cultura, buruienile nu sunt exterminate timpuriu, ele acapareaza terenul precum si substantele nutritive din sol. Aparute inaintea culturii, ele nu vor mai permite dezvoltarea normala a acesteia si nici productivitatea. Mai mult, buruienile care cresc mai inalte sau cele care sunt mai voluminoase decat plantele din jur, le vor predispune pe acestea la boli, paraziti si ciuperci deoarece fie cauzeaza umezeala excesiva prin transpiratie (in cazul in care sunt inghesuite) fie creeaza o bariera pentru apa si aer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului