Boli si daunatori

# livezi pomi fructiferi #daunatori #pomi fructiferi

5 sfaturi pentru reducerea daunatorilor din livezile de pomi fructiferi

Intretinerea unei livezi de pomi fructiferi necesita multa munca si atentie la toate detaliile care ar putea pune in pericol productia de fructe. Una dintre principalele amenintari pentru acest tip de pomi sunt daunatorii, care pot lua numeroase forme si pot afecta in mod serios starea plantelor si productivitatea lor. De aceea, am pregatit cateva sfaturi de care poti tine cont pentru a te asigura ca livada ta poate ramane in cea mai buna stare in orice sezon, indiferent de parazitii la care este expusa.

1. Verifica periodic starea pomilor fructiferi

Pentru a putea afla la timp daca pomii sunt afectati sau au fost parazitati de diversi daunatori, ar trebui sa le verifici starea in mod regulat. Observarea atenta a pomilor include examinarea detaliata a frunzelor, ramurilor si fructelor. Orice modificare a culorii, texturii sau aparitia unor pete pot indica prezenta unor daunatori sau a unei boli. De asemenea, este vitala verificarea solului si a bazei plantei. Daunatorii pot trai sau depune oua in aceste zone, iar prezenta lor poate afecta grav sanatatea pomului.

2. Realizeaza toaletarea si curatarea pomilor

Toaletarea pomilor fructiferi este esentiala pentru sanatatea lor si pentru obtinerea unor recolte bogate. Procesul presupune eliminarea ramurilor uscate, moarte, bolnave sau deteriorate, care pot deveni o sursa de infectie pentru intregul pom sau pot atrage daunatori. Toaletarea ajuta si la formarea coroanei pomului, la imbunatatirea circulatiei aerului si a penetrarii luminii solare, factori care contribuie la dezvoltarea fructelor.

Momentul potrivit pentru toaletare depinde de tipul de pom si de conditiile climatice. In general, taierea se face la inceputul primaverii, inainte de inflorire, cand pomii sunt inca in repaus vegetativ, dar dupa ce riscul de ingheturi tarzii a trecut. Procedura trebuie realizata cu grija, pentru a evita traumatizarea ramurilor si a scadea riscurile de aparitie a unor eventuale boli sau sensibilizarea plantei catre daunatori.

3. Identifica daunatorii cu care ai de-a face

Pentru a sti ce metode de protectie sa abordezi, trebuie sa poti identifica in mod corect daunatorii care iti pun in pericol livada. Cunoasterea speciilor periculoase iti poate oferi un avantaj insemnat in lupta impotriva acestora. Daunatorii comuni ai pomilor fructiferi pot include atat diverse specii de ciuperci ce produc boli (rugina frunzelor, rapanul, fainarea etc.), cat si insecte precum afidele, viermii de mar, paduchele lanos si multe altele. Intelegerea modului in care acesti daunatori se comporta si a simptomelor pe care le provoaca poate face diferenta dintre o recolta reusita si una ratata.

Odată ce cunosti speciile de daunatori cu care te poti confrunta, este esential sa monitorizezi indeaproape pomii. Semnele de infestare pot varia de la frunze acoperite de pete sau uscate, la cresterea lenta a pomilor, aparitia unor portiuni vestejite sau a fructelor patate sau deformate. In plus, prezenta daunatorilor vizibili este un indicator clar al unei probleme.

4. Alege substante adaptate tipului de daunatori

Odata ce ai identificat tipul de daunatori cu care te confrunti in livada ta, urmatorul pas este alegerea corecta a substantelor de combatere. Acestea pot varia de la insecticide la fungicide, in functie de natura daunatorului. In alegerea produselor, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt eficiente, dar in acelasi timp nu afecteaza calitatea fructelor sau sanatatea pomilor. Pentru a adresa corect bolile, ar trebui sa alegi un fungicid (bolile sunt cauzate de diferite specii de ciuperci), in timp ce insectelor parazite li se potriveste un insecticid, ca de exemplu Vernoil. Fiecare produs are anumite specificatii si este destinat unor anumiti paraziti, asa ca ar trebui sa te asiguri ca faci alegerea corecta.

5. Respecta cu strictete indicatiile de utilizare

Pentru ca insecticidele si fungicidele sa poata fi eficiente, dar și pentru a preveni unele posibile daune, va trebui sa consulti cu atentie etichetele produselor si sa respecti orice indicatii sunt prezente acolo. Utilizarea lor necorespunzatoare poate cauza daune grave pomilor, oamenilor si mediului inconjurator. Etichetele ar trebui sa includa informatii despre modul de aplicare, dozajul corect, masurile de siguranta necesare, precum si despre momentul optim de aplicare in functie de ciclul de viata al daunatorilor. 

Livezile de pomi fructiferi pot fi atacate de catre numerosi daunatori, care pun in pericol in mod serios productia de fructe si chiar si viata plantelor. Pentru a scapa de acesti paraziti, poti urma cativa pasi care te vor ajuta sa tii sub control o eventuala infestare. Daca iti este greu sa faci fata unei astfel de provocari, poti oricand sa ceri sfatul unor specialisti.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului