Boli si daunatori

#prevenire boli plante apartament #daunatori plante apartament #boli plante apartament #plante deapartament #boli si daunaori #plante

5 moduri simple in care poti preveni bolile plantelor de apartament

Chiar daca nu sunt expuse influentei solului si daunatorilor din gradina, plantele de interior nu sunt ferite de boli. Acestea pot afecta frunzele, florile, radacinile sau chiar tulpinile plantelor punand in pericol minigradina ta de interior. Iata ce poti face pentru a-ti proteja plantele!

1. Curata ghivecele

Multe dintre plantele de interior au nevoie de o schimbare a solului odata la un an sau doi si, eventual, de inlocuirea ghiveciului cu unul mai incapator. Nu trebuie sa cumperi de fiecare data un ghiveci nou. Este de ajuns sa cureti foarte bine un vas de flori pe care nu-l mai folosesti, astfel incat eventualii daunatori si resturile de sol infestat sa nu afecteze planta.

2. Ofera-i o ingrijire completa

Lumina, umiditatea si solul potrivit sunt cerintele de baza ale plantelor din casa ta. Acorda-le insa o ingrijire completa care sa le tina in forma perfecta. Verifica frunzele si florile plantelor de fiecare data cand le uzi. Inlatura florile si frunzele uscate si nu le adauga compostului din ghiveci: acestea pot transmite o varietate de boli!

3. Verifica nevoile plantei

Frunzele iti pot arata si nevoile plantei de interior. Daca o planta cu un frunzis pestrit devine brusc verde, e semn ca nu are destula lumina. Frunzele curbate la capat pot indica o lipsa de apa. Acelasi lucru ti-l arata si frunzele din zona inferioara care devin pergamentoase in absenta apei, dar si cand temperatura este prea ridicata. Gaurile din frunze dezvaluie ca animalele de casa sau copiii tai ating planta cand trec pe langa ea.

4. Fertilizeaza moderat

Ca un facut, majoritatea oamenilor nu uita de stropirea plantelor, dar ignora faptul ca solul trebuie imbogatit din cand in cand cu nutrienti. Adaugarea nutrientilor trebuie facuta cu moderatie: o doza lunara in sezonul de primavara si vara si odata la trei luni toamna si iarna. Fertilizarea in exces poate duce la intoxicarea solului, imbolnavirea radacinilor plantei de interior si, in cele din urma, la pierderea acesteia.

5. Asigura-i un sol perfect

Cele mai multe probleme le pune calitatea solului din ghiveci. Un sol prea umed, spre exemplu, poate duce la ofilirea plantei. De asemenea, plantele cu flori isi pot pierde bobocii cand aerul este prea uscat sau solul nu are suficienta umezeala. Pudra alba ivita la suprafata solului din ghiveci arata ca planta s-a hranit in exces si ca apa cu care o uzi contine prea mult calcar.

Sursa foto: dehouss.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare