Bauturi

#curiozitati whiskey #whiskey

5 curiozitati despre whisky pe care nu le stiai

Whisky-ul este o bautura alcoolica apreciata in lumea intreaga, avand origini ce dateaza inca din Evul Mediu. Sortimentele variate au in comun modul in care se produce un whisky bun, tinand cont in aceasta afirmatie de anumite tehnici secrete ale diferitilor producatori, regiunea in care se produc bauturile respective, precum si unele elemente definitorii pentru intregul proces: specificul lemnului pentru butoaie, maturarea, alte ingrediente adaugate etc.

 

In ciuda popularitatii globale de care se bucura whisky-ul, exista multe curiozitati despre aceasta bautura alcoolica, inca necunoscute publicului larg. Insa noi am identificat o serie de curiozitati despre sortimentele variate ce alcatuiesc aceasta categorie complexa. Asadar, te invitam sa ramai alaturi de noi pana la final, pentru a afla mai multe dintre cele mai bine pastrate secrete ale sale.

1. Lucruri mai putin cunoscute despre istoria whisky-ului

Primele documentari ale acestei băuturi provin de pe teritoriul Scotiei si dateaza din secolul al XV-lea. Sortimentele initiale erau realizate din malturi variate de orz, fermentat si distilat ulterior. Procesul de distilare a whisky-ului a evoluat pe parcursul secolelor, ca rezultat al schimbarilor culturale si tehnologice.

Originea numelui „whisky" provine din galica scotiana, traducandu-se intr-un mod simplificat prin „apa vie". Aceasta bautura a primit denumiri diferite in functie de regiune sau de tara: in Irlanda se numeste „uisce beatha”, iar in America Nord, denumirea preferata este „whiskey.”

Exista dovezi ca productia de whisky s-a extins rapid pe teritoriul Scotiei pana la finalul Evului Mediu, cu mii de distilerii active la momentul respectiv. Whisky-ul a fost produs pentru prima data la nivel industrial in 1820, raspandindu-se apoi in intreaga lume, in special, datorita emigrantilor scotieni.

2. Ce ofereau cele mai vechi sortimente de whisky

Datele de productie ale celor mai vechi sortimente de whisky ofera informatii despre modul in care au fost fabricate aceste bauturi si tipurile de ingrediente utilizate in proces. De exemplu, unele dintre cele mai vechi whisky-uri erau fabricate folosind maly sau orz maltuit, ceea ce le oferea un caracter diferit fata de whisky-urile fabricate astazi. Acestea erau adesea combinate cu o varietate de plante si condimente locale, care contribuiau activ la generarea unui gust unic.

Spre deosebire de retetele moderne, cele obtinute in etapele incipiente nu puneau accent pe imbunatatirea gustului sau pe productia la scara mare. Mai degraba, ofereau consumatorilor un produs unic, ce putea sa reflecte anumite elemente definitorii pentru zonele geografice in care bauturile respective erau fabricate.

3. Tehnici si ingrediente inedite sunt utilizate chiar si in prezent

Inainte de a alege un whisky de calitate, este imporant sa stii ca ingredientele clasice alea acestuia sunt orzul, graul sau secara, dar exista producători care folosesc metode speciale si ingrediente mai putin cunoscute, pentru a crea o experienta senzoriala complexa: scortisoara, nucsoara, chimen, ananas, papaya, kiwi sau portocale.

De asemenea, exista si practici folosite de anumiti producatori, care nu sunt la fel de cunoscute publicului larg. Un exemplu este rafinarea in butoaie vechi, folosite in trecut pentru otet sau vin, deoarece aceasta forma de conservare asigura un aspect unic al bauturii si are un impact esential asupra gustului final.

De asemenea, producatorii pot avea control deplin asupra unor parametri importanti in procesul de productie (ex: consistenta whisky-ului), prin anumite procese complexe: amestecarea diferitelor tipuri de whisky sau macerarea lor cu boabe de fructe sau ierburi. Multe dintre aceste tehnici sunt foarte greu de identificat, deoarece producatorii tin ascunse multe dintre informatiile asociate lor.

4. Whisky-ul este un ingredient culinar foarte apreciat

Whisky-ul poate fi utilizat ca ingredient in mai multe preparate culinare, precum diferite fripturi din carne de porc sau care de vita. De asemenea, un whisky american, asa cum este sortimentul de whisky Jack Daniel's Old no. 7 40%, 1 L, poate fi adaugat la anumite supe sau sosuri, pentru un plus de savoare.

Mai mult decat atat, aceasta bautura alcoolica se poate adauga la obtinerea anumitor produse de patiserie, pentru a le oferi o aroma speciala. Nu in ultimul rand, in anumite bucatarii de pe Glob, cantitati controlate de whisky sunt utilizate pentru a marina pestele intr-un mod unic, astfel incat acesta sa capete un gust minunat.

5. Importanta whisky-ului pentru realizarea de cocktailuri

Whisky-ul este o bautura practica, deoarece poate fi folosit in multe retete de cocktail alcoolic. Unele dintre cele mai populare cocktailuri din lume contin whisky si au rezistat testului timpului. Manhattan, Old Fashioned si Whisky Sour sunt doar cateva dintre exemplele clasice ce includ whisky-ul ca ingredient principal.

Manhattan-ul are nevoie de whiskey canadian, vermut rosu si sirop de Angostura, pentru a crea un gust dulce-acrișor unic. Old-Fashioned se face cu whisky bourbon, zahar brun, Angostura Bitters si cativa stropi de lime. Whisky Sour se prepara cu whisky bourbon, suc de lamaie proaspat stors, zahar pudra si un ou.

Retete originale continua sa apara, oferind combinatii surprinzatoare de arome si nuante. Mint Julep este creat din whisky bourbon, zahar brun si frunze proaspete de menta. Highball necesita whisky scotian, Cola si suc de lamaie proaspata. Rob Roy-ul se prepara cu whisky scotian (recomandare: whisky Chivas Regal 12 Years Old 40%, 1 L), vermut rosu si Angostura Bitters.

Whisky-ul are o istorie interesanta, de-a lungul careia au fost dezvoltate mii de sortimente unice. Datorita aromelor sale, se poate servi atat simplu, cat si in cocktail-uri sau ca ingredient in rețete culinare. Cu toate acestea, abuzul de alcool poate avea efecte negative asupra sanatatii. Prin urmare, este esential să te bucuri de whisky cu moderatie, pentru a evita excesele nocive.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului