Amenajarea gradinii

#ingrijire gazon #gazon

Vezi 3 sfaturi pentru un gazon sanatos

Ingrijirea gazonului este, in general, un proces destul de complex si solicitant. Cu toate acestea, gazonul tau te va rasplati pentru toata munca grea pe care ai depus-o pentru el, oferindu-ti o curte perfecta, uniforma, in care te vei bucura din plin sa-ti petreci timpul liber. Mai mult decat atat, gazonul poate fi comparat cu o sursa uriasa de aer conditionat pentru gradina ta, mentinand-o racoroasa in lunile fierbinti de vara.

 

De asemenea, elibereaza oxigen si, in acelasi timp, capteaza praful, mentinandu-te pe tine si familia ta, sanatosi. Pentru a profita din plin de aceste beneficii, pastreaza gazonul cat mai viguros posibil, urmand aceste sfaturi utile.

Nu uita sa alegi gazonul in functie de caracteristicile spatiului unde va fi insamantat. De exemplu, daca gradina ta beneficiaza de multa umbra, alege seminte de gazon pentru locuri umbroase. Pe de alta parte, o gradina insorita, va avea nevoie de seminte de gazon care se preteaza pentru zone insorite, secetoase. Exista o multime de tipuri de gazon. Indiferent de necesitatile tale, poti alege seminte gazon de calitate maxima de pe ogorul.ro.

Nu tunde excesiv

Un gazon mai lung este un gazon mai sanatos, iar daca il mentii la o inaltime de 7,5 - 10 cm poti reduce numarul de buruieni care germineaza. Gazonul mai lung si mai puternic va infrunta buruienile si va mentine solul frumos si racoros, asigurand retinerea umiditatii si incurajarea microorganismelor din sol. Acestea transforma substantele nutritive din sol. De asemenea, favorizeaza o crestere mai profunda a radacinilor, ceea ce ajuta la lupta impotriva secetei.

Verifica inaltimea de taiere a masinii de tuns iarba - nu taia niciodata un gazon prea scurt. Acest lucru il va slabi si va lasa solul deschis invaziei de muschi de gazon. Daca totusi gazonul va fi atacat de muschi de gazon, nu incerca sa greblezi muschiul inainte ca acesta sa fie eliminat prin tehnici specifice. Acest lucru nu va face decat sa raspandeasca sporii si sa inrautateasca situatia. Aplica ingrasamintele granulare specifice, cu un continut de sulfat de fier, primavara sau toamna, apoi grebleaza muschiul cand s-a uscat si s-a innegrit.

Variatia usoara a lungimii pe parcursul anotimpurilor poate contribui la maximizarea sanatatii gazonului. Se recomanda ca la inceputul anului sa il tai cu o inaltime a lamei de aproximativ 2,5-4 cm, deoarece acest lucru permite indepartarea ierbii moarte si ca lumina soarelui sa ajunga mai usor la radacina. In lunile de vara, creste inaltimea lamei la 5 cm sau mai mult. Apoi, mai tarziu, coboar-o pentru ultimele taieri din an.

Asigura-te ca folosesti o lama ascutita

Pentru a te asigura ca tunzi gazonul curat si uniform, foloseste o lama ascutita si echilibrata. O lama neascutita va avea efectul daunator de a rupe iarba in loc sa o taie curat, ceea ce inseamna ca varfurile firelor de iarba se pot ingalbeni. Pentru a mentine o lama ascutita, evita pe cat posibil sa tunzi peste pietre si asigura-te ca ascuti si echilibrezi lama de trei ori pe an.

Nu uda prea des in timpul perioadelor de seceta

Chiar daca firele maro sugereaza contrariul, radacina gazonului poate ramane in viata luni de zile. Daca vrei sa ai un gazon verde toata vara, incearca sa uzi abundent si rar. Scopul este de a incuraja radacinile sa creasca adanc in sol si cea mai buna modalitate de a realiza acest lucru este sa uzi intens.

Peluzele care se afla pe un sol usor nisipos se vor usca mai repede, astfel incat pot avea nevoie de mai multa apa decat cele care cresc pe soluri argiloase mai grele. Cantitatea de apa variaza si in functie de urmatorii factori: temperatura, tipul de gazon si starea solului. In ceea ce priveste momentul din zi potrivit pentru a uda gazonul, cel mai prielnic este dimineata la prima ora.

Speram ca aceste sfaturi sa iti fie de folos in mentinerea unei peluze cu gazon perfecta!

FOTO: ogorul.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului