Amenajarea gradinii

#gazon #decembrie #ingrijire gazon #gazon iarna

Ingrijeste gazonul in decembrie ca un profesionist

In decembrie, daca vremea este suficient de buna, gazonul trebuie sa fie ingrijit, chiar si cel proaspat, semanat in toamna.

Iata cateva lucrari necesare pentru gazon in luna decembrie:


Tunderea si curatarea gazonului

In decembrie, daca temperaturile nu sunt foarte scazute si nu exista multa umiditate, gazonul poate inca sa mai fie tuns, inclusiv gazonul tanar. In acest fel, gradina va arata ingrijit, pana la primele caderi de zapada. La inceput de iarna, gazonul trebuie curatat de frunzele cazute si resturile vegetale. Acestea folosesc ca materie organica in compost.


Protejarea gazonului de daunatori

Ramele rascolesc pamantul si favorizeaza aparitia buruienilor. De aceea, acestea trebuie indepartate de pe gazon imediat ce apar.

In decembrie, se poate ca iarba sa fie atacata de larvele insectei Tipula paludosa. Acestea se hranesc cu radacinile plantei imediat sub suprafata solului. Gazonul atacat de Tipula paludosa are zone cu pete maronii. Larvele pot fi descoperite sapand cativa centimentri in sol. Pentru a extermina acest daunator se folosesc pesticide speciale, urmand instructiunile de pe ambalaj.

In cazul in care nu exista daunatori, pesticidele si fertilizatorii pentru gazon pot fi depozitati intr-un loc racoros si uscat, pana primavara urmatoare. Substantele pentru gazon trebuie pastrate intr-un un loc unde acestea nu se afla la indemana copiilor.


Verificarea ochiurilor de apa

In zilele umede, in care ploua sau cand se topeste gheata, in unele locuri de pe gazon se pot forma ochiuri de apa. Primavara, aceste locuri trebuie inaltate pentru a ajunge la acelasi nivel cu restul gazonului.


Deplasarea pe gazon, iarna

Iarna, este recomandat sa nu se mearga pe un gazon inghetat pentru a proteja firele de iarba. Acest lucru este valabil atat pentru mersul pe jos, cat si pentru deplasarea cu masina.


Pregateste solul pentru un nou gazon

In cazul unui gazon nou, de primavara, pamantul trebuie sa fie sapat bine in prealabil, pentru a-l pregati pentru semanat. Pentru a semana un gazon nou in primavara, pamantul poate fi sapat chiar din decembrie, intr-o zi uscata.

Sursa foto: aces.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului