Amenajarea gradinii

#gradinar #sfaturi gradinarit #sfaturi gradinari #gradinar incepator

Incepator intr-ale gradinaritului? Iata ce trebuie sa faci mai intai!

Toata lumea viseaza la o gradina frumoasa, bogata si bine ingrijita, insa realitatea este ca lipsa timpului si mai ales a banilor te fac sa renunti. Nu deznadajdui! Cu putin efort si cu investitii minime poti avea o gradina foarte frumoasa. Iata cateva sfaturi utile la inceput de drum intr-ale gradinaritului:

1. Stabileste ce iti doresti mai mult

Cand nu dispui de un spatiu prea mare, de prea mult teren, e destul de greu sa te hotarasti ce vrei sa amenajezi: o zona de relaxare, o gradina de legume sau una de flori? Nu le poti avea pe toate dintr-odata, asa ca trebuie sa decizi ce alegi.

2. Incepe incet

Daca esti noul proprietar al unei case cu o gradina sau cu o livada ai face bine sa o iei treptat. Trebuie sa vezi ce plante existente deja sunt perene si pot fi pastrate si pentru anii urmatori si unde e nevoie sa reimprospatezi pamantul pentru a-l face fertil.

3. Ce poti face pe cont propriu

Timpul de care dispui, cunostintele si banii sunt elementele de care trebuie sa tii cont atunci cand te apuci de amenajat o gradina. Pentru multi, e o placere sa se ocupa de gradina de unii singuri. Altii, in schimb, prefera sa angajeze specialisti, designeri de gradina, peisagisti. Daca nu esti suficient de pregatit pentru a lucra de unul singur, cu siguranta se va gasi un vecin binevoitor care sa te ajute in mod voluntar.

4. Ce fel de clima e in zona in care locuiesti

Daca te-ai mutat intr-o zona noua si nu stii prea multe despre climatul specific locului, poti cere sfatul angajatilor domeniului public al primariei. Ei stiu cel mai bine ce tip de vegetatie se potriveste, care este clima, dar si cat de fertil este solul in zona. Vei economisi bani daca te vei informa inainte sa te apuci sa cumperi la intamplare rasaduri care sa nu dea rod prin simplul motiv ca nu sunt specifice zonei.

5. Alege plantele in functie de perioada de inflorire

Daca vrei sa ai o perioada mai lunga din an gradina plina de flori trebuie sa plantezi specii care au perioade diferite de inflorire. E bine sa fii atent si la culori, dar si la inaltimea specifica plantelor, asa incat sa se armonizeze perfect.

6. Ce instrumente trebuie sa iti cumperi

Si, evident, nu poti porni la lupta fara arme, asa ca va trebui sa iti cumperi, cel putin pentru inceput, o lopata si o cazma, o grebla, o foarfeca de gradina, o masina de tuns iarba si un furtun cu aspersor.

Sursa foto: thegardenings.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului