Amenajarea gradinii

#gazon #amenajare gazon #daunatori #insecte

Daunatorii nevazuti ai gazonului

Exista zeci de insecte si nevertebrate care, prezente in numar mare, pot afecta aspectul  gazonului. Chiar daca unele dintre aceste vietati sunt benefice pentru iarba, atunci cand numarul lor scapa de sub control, pot duce la distrugerea iremediabila a unor portiuni de gazon .

Este indicat sa ai in vedere orice schimbare aparuta in gazon, indiferent daca sunt movile de pamant, portiuni cu iarba ingalbenita sau chiar fara iarba. Specialistii recomanda sa te convingi daca nu cumva problemele aparute sunt cauzate de insecte si sa incepi sa iei masuri de protejare a gazonului, pentru a evita pagubele mai mari. 

"Prezenta daunatorilor in gazon afecteaza aspectul peluzei. In plus, insectele au  si alte efecte daunatoare asupra gazonului. Urmarind cu atentie simptomele care ne arata ca in gradina au aparut daunatori, putem actiona corect din timp si acestia sunt eliminati"
, a declarat inginerul Bogdan Rosulescu.

Iata care sunt cele mai mari pericole si cum le poti preveni:

1 Coropisnita


Coropisnitele sunt insecte ce apartin familiei Gryllotalpidae. Sunt insecte destul de des intalnite in tara noastra, pot atinge si 6 cm lungime si traiesc in pamant unde sapa mici galerii. Prezinta ochi compusi si membre anterioare sub forma de lopeti, folosite pentru sapat si inot. Se hranesc cu radacinile diverselor plante dar ataca si in zona coletului (zona ce face legatura intre radacina si tulpina). Activitatea lor este intensiva in timpul anului si iarna hiberneaza.
La maturitate, pot zbura chiar si cativa kilometri in sezonul de imperechere . Larvele lor sunt asemanatoare cu adultii si ataca plantele in acelasi mod.

Sunt extrem de daunatoare pentru gazon, atat la semanare, cand pe teren apar musuroaie mici pe toata lungimea de deplasare a insectei pe sub pamant, cat si la rasarirea gazonului, cand distrug plantele prin atacul la nivelul radacinilor.

Un gazon acoperit de pete galbene poate indica prezenta acestor insecte. Cea mai buna metoda de a scapa de coropisnite este folosirea unor insecticide . Exista pe piata insecticide sub forma de granule, care sunt ingerate de coropisnite. La scurt timp dupa ingestia granulelor, insecta moare. Daca atacul este intensiv, se poate repeta tratamentul la 1-2 zile.


2 Ramele si viermii


Ramele sunt in general vietati benefice pentru gradina, ajutand la imbu-natatirea calitatii solului. Cu toate acestea, se poate intampla ca, in cazul in care gazonul tau este “invadat” de rame sau viermi, sa apara portiuni fara iarba. Si asta din cauza ca ramele si viermii rascolesc pamantul. Cateva speciile de viermi arunca pamantul la suprafata, creandu-se movile inestetice, fapt care duce la distrugerea aspectului gazonului.

Ca sa scapi de aceasta problema nu este nevoie sa apelezi la un tratament chimic. Inlatura pur si simplu pamantul “afectat”. Totodata, este indicat sa eviti sa mergi pe gazon daca pamantul este ud pentru a nu “starni” aceste vietati.


3 Furnicile si albinele


Aparitia unui musuroi de furnici poate strica aspectul gazonului tau. La fel se poate intampla si in cazul unor specii de albine, care duc de asemenea aparitia unor movile de pamant la suprafata gazonului. Poti sa imprastii musuroiul cu ajutorul unei maturi sau cu o grebla. Daca problema devine persistenta, este recomandat sa folosesti un insecticid potrivit pe care sa-l cumperi de la un magazin specializat.


 4 Larvele gandacilor


Din cauza larvelor de gandaci, gazonul poate fi distrus si chiar se poate rula si ridica asemenea unui covor in locurile grav atacate. Larvele gandacilor traiesc ani de zile in pamant si se hranesc cu radacini, cauzand mari prejudicii. Iarna, larvele se retrag in straturile mai profunde ale solului, pana la 50-80 cm adancime si revin in straturile superioare odata cu sosirea primaverii. Larvele aparute in timpul prasitului si sapatului de primavara trebuie adunate si eliminate.

O alta problema este aceea ca larvele atrag ciori si corbi, iar gazonul va suferi pagube mari, suprafete intinse ramanand fara iarba. Daca nu reusesti sa opresti reproducerea si depunerea oualor este recomandat sa apelezi la insecticide speciale.


 5 Tipula


Tipula padulosa este o insecta foarte comuna si are aspectul unui tantar de dimensiuni mari. La maturitate nu este daunatoare pentru gazon, insa larva acestei insecte provoaca pagube la toate tipurile de gazon. Larvele tipulei mananca radacinile pe timp de zi, iar in noptile calde si cu umiditate crescuta mananca partea de jos a frunzisului.Gazonul se ingalbeneste si apar portiuni fara iarba.

In acest caz este nevoie sa utilizezi o metoda chimica pentru a scapa de aceste vietati. Sau, daca nu vrei sa folosesti pesticide, acopera noaptea, preferabil dupa ploaie, zone ale gazonului cu plastic de culoare neagra. Larvele de Tipula vor iesi la suprafata iar a doua zi dimineata le vei putea da “culege” cu mana.

Sursa foto : www.prestigestt.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului