Amenajarea gradinii

#ingrijire plante #zapada #iarna #plante

Cum sa previi daunele provocate de anotimpul rece plantelor

Plantele resimt temperaturile scazute de afara in alt mod decat oamenii, insa este clar ca si lor le provoaca daune frigul, viscolul, inghetul si zapada in exces. Daca oamenii pot purta haine mai groase si isi pot petrece viata in camere incalzite, plantele sunt nevoite sa lupte singure cu clima dura. Iata ce poti face pentru a preveni daunele provocate de ger plantelor .



1 Alege cu atentie momentul plantarii


Pamantul inghetat este o urmare fireasca a temperaturilor scazute de afara. Din pacate, frigul va duce la inghetarea radacinilor aflate in pamant. Daca este vorba de plante mai vechi, care au radacini adanci si se pot hrani cu apa din profunzimea pamantului, atunci acestea nu vor fi afectate.
Insa plantele tinere vor rezista cu greu daca nu-si mai pot extrage apa din pamantul tare si inghetat. Cea mai buna solutie este sa nu le plantezi toamna sau in aceasta perioada a anului.


2 Incalzeste apa cu care uzi plantele


Plantele din ghiveci vor fi afectate daca le uzi cu apa prea rece, care provine dintr-o sursa exterioara (fantana, cismea, cazan cu apa tinuta afara etc). In plus, apa cu care uzi plantele din ghiveci poate ingheta daca acestea sunt lasate afara sau in camere neincalzite si neizolate.
Foloseste apa la temperatura camerei sau usor incalzita pentru udatul plantelor si ai grija unde le tii pe timpul iernii.


3 Suplimenteaza lipsa soarelui


Plantele pot rezista, intr-un fel sau altul, la temperaturile scazute, insa lipsa soarelui le poate fi fatala. Lumina soarelui ajuta la producerea fotosintezei. Din pacate, acest lucru nu poate fi prevenit in nici un fel in cazul plantelor de gradina.

Pentru plantele de apartament, poti suplimenta sursa naturala de lumina cu una artificiala.


4 Adauga un strat nou de pamant


Plantele din ghiveci pot profita de mai mult adapost daca suplimentezi stratul de pamant din vas. Daca ghiveciul este prea mic, le poti replanta intr-unul mai mare, care sa-ti permita sa adaugi un strat de pamant in plus.


5 Construieste adapost pentru plante


Asa cum animalele sunt bagate in cotet, grajd sau adapost pe timpul iernii, si plantele ar avea nevoie de un adapost. Daca ai niste tufe de trandafiri, de exemplu, ar fi ideal sa improvizezi un adapost mic din cateva stinghii de lemn si o folie de plastic. Acest lucru le va proteja de viscol sau impactul direct al gerului.


6 Construieste o sera de sticla


O sera din sticla are avantajul de a conserva caldura soarelui in interior si a nu o lasa sa iasa. Este ideala atat pentru lunile de iarna, cand ofera un plus de caldura plantelor, cat si pentru vara, cand legumelor, de exemplu. Efectul de sera este benefic plantelor, iar pe timp de iarna le poate salva viata chiar.


7
Sustine copacii si arbustii


Viscolul si vantul puternic pot rupe copacii din radacina, pot deteriora trunchiul sau pot smulge ramuri intregi.

O varianta de a ajuta copacii sa reziste la aceste conditii este sa le oferi sprijin si sustinere, inca din toamna. Acestia pot fi incadrati intre doi pari si legati cu sarma, astfel incat sa nu se indoaie sub actiunea vantului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului