Amenajarea gradinii

#feriga #terariu #gradina in miniatura

Cum sa creezi o gradina in miniatura

Nu este nevoie sa stai la casa pentru a avea parte de propria ta gradina! Pe langa ideea amenajarii sale in interiorul balconului, mai ai la dispozitie cel putin una: gradina in miniatura , sub forma unui terariu . Cum poti avea si tu o astfel de gradina, afla in continuare!



Terariul sau gradina in miniatura


Datand din epoca victoriana, terariile sunt gradini miniaturale din sticla. Populare in secolul al XIX-lea, acestea au fost readuse la viata in ultimii ani, in parte datorita faptului ca sunt usor de amenajat si de ingrijit, dar si foarte spectaculoase. In plus, lasa loc imaginatiei: pe langa inserarea unor plante dintre cele mai diverse, terariile permit si plasarea de insecte si animale (caz in care se transforma in vivarii).


Materialele necesare


Inainte de a incepe amenajarea unei gradini miniaturale, este important sa faci rost de urmatoarele:
 

  • un vas incapator din sticla
  • bucati de carbune activat
  • pamant pentru flori
  • manusi
  • plante din ghivece
  • muschi
  • stropitoare
  • mistrie


Procedura


Pentru inceput, pune un strat gros de 3 - 5 cm de carbune la baza vasului din sticla. Restul carbunelui activat trebuie amestecat cu flori , fie cu mana, fie cu ajutorul mistriei pe care o ai la indemana.

In continuare, umple vasul (circa un sfert sau o treime) cu amestecul de carbune si pamant de flori si preseaza, la fiecare 5 cm, pentru a evita infiltrarea unei cantitati mari de aer in interiorul terariului.

Dupa ce pamantul a fost presat corespunzator, urmeaza inserarea plantelor. Ideal, acestea sunt plante care sunt adaptate cresterii in ghivece - poti transfera, asadar, cateva plante de dimensiuni mici din vasele proprii in vasul de sticla proaspat amenajat. Cum procedezi? Scoate cu blandete plantele din ghivece si plaseaza-le in interiorul vasului, asigurandu-te ca lasi spatiu suficient intre ele.

Tot pentru a elimina surplusul de aer, pamantul din jurul plantelor trebuie presat. Nu uita sa infigi plantutele suficient de adanc in pamant, astfel incat radacinile sa fie cufundate cu totul in acesta, dar si pentru a evita ca plantele sa se extinda foarte mult in exteriorul vasului de sticla.

Pentru a obtine un efect deosebit, plaseaza deasupra solului si intre plantele din vas, bucatile de muschi pregatite in prealabil. La final, uda plantele cu stropitoarea aflata la indemana si plaseaza terariul intr-un spatiu bine luminat.

Udarile viitoare depind de tipul plantelor pe care le-ai inserat in gradina ta in miniatura, dar si de mediul exterior. Dupa ce uzi plantele, verifica umiditatea solului pentru a te asigura ca le-ai oferit suficienta apa.


Ingrijirea gradinii in miniatura


Plantele crescute intr-un terariu au nevoie de ingrijiri minime. Pe masura ce acestea se dezvolta, insa, ai putea sa le ajustezi dimensiunile, astfel incat sa le mentii in interiorul vasului, dar si sa le pastrezi forma.


Plante pentru terariu


Printre altele, urmatoarele plante iti vor imbogati terariul prin aspectul deosebit:

  • feriga
  • Cryptanthus bivittatus
  • planta cu piele de sarpe (Fittonia verschaffeltii)
  • peperomia (Peperomia caperata)
  • Selaginella kraussiana
  • Tillandsia stricta


Sursa foto: bhg.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului