Amenajarea gradinii

#arbusti ornamentali #arbusti gradina #cornus florida

Cornus florida, un arbust ornamental gratios

Cornus florida este un arbust ornamental foarte atractiv pe toata durata anului, fiind o alegere perfecta pentru orice gradina.
 

Cornus florida - aspect


Cornus florida este un arbust originar din America de Nord si face parte din familia Cornaceae. Cornus florida este unul dintre cei mai raspanditi arbusti de gradina.

Arbustul are o inaltime de aproximativ 5 metri si o coroana compacta, de aproximativ 6 metri in diametru. Copacul are un trunchi mic, iar coroana este formata adesea din ramuri lungi, orizontale, cu frunze opuse. Primavara, frunzele sunt verzi si florile albe, foarte atractive, iar toamna copacul capata o culoare rosiatic-purpurie. Si scoarta acestui copac este atractiva, avand un model rectangular sau patrat care seamana cu pielea de crocodil. Culoarea scoartei este gri inchis, negru sau maro.

Primavara, Cornus florida este unul dintre cei mai frumosi arbusti pe care ii poti avea in gradina. Florile sunt compuse din petale albe sau roz, dispuse in jurul unui centru auriu. Arbustul ramane inflorit in primavara o perioada intre 2 si 3 saptamani. Dupa scuturarea florilor, Cornus florida dezvolta niste fructe mici si rosii, care supravietuiesc adesea si iarna.
 

Cornus florida - necesitati pentru crestere


Arborele ornamental poate fi cultivat in mai multe regiuni, insa sunt preferate zonele cu pamant fertil, umed si bine drenat, partial umbrit sau in plin soare. Copacul trebuie udat in perioadele secetoase. Pentru a-l feri de ciuperci si daunatori, este indicat ca arborele sa creasca intr-o zona deschisa, insorita, unde exista o buna circulatie a aerului. Copacul trebuie ferit de conditii extreme, precum seceta, temperaturile foarte mari sau foarte mici si poluare.

Pentru cultivare, se preleveaza butasi in primavara si vara sau se folosesc seminte. Exista multe soiuri de Cornus florida: Pendula, Plena, First Lady, Cloud Nine, Cherokee Chief etc.

Cornus florida poate fi transplantat, insa aceasta actiune trebuie facuta cand planta este de mici dimensiuni. Dupa transplantare, se poate ca arbustul sa se dezvolte mai lent.
 

Cum sa folosesti Cornus florida in gradina


Cornus florida poate fi folosit cu succes ca un arbust decorativ de fundal. Copacul poate fi crescut cu succes alaturi de pini si stejari mari. Asigura-te ca beneficiaza de soare, curenti de aer si un sol umed si drenat. Copacul poate fi crescut atat in grupuri mici, cat si solitar. Adesea, acesta este intalnit la marginea lizierilor.

Cultiva arborele in curtile mici unde vrei un pic de culoare si unde ai nevoie de umbra. Coroana densa a arbustului asigura suficienta umbra.

Creste un astfel de arbust intr-o gradina in care vrei sa ai cat mai multe flori de primavara. Cornus florida infloreste prin luna mai.

Cornus florida este folositor si pentru atragerea faunei in gradina ta. Fructele lui mici sunt mancate de pasari sau veverite.

Toamna, frunzele se coloreaza devreme si rezista o perioada lunga de timp. De aceea, arborele se integreaza perfect in designul gradinii de toamna.

Sursa foto: wikipedia.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului