Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #strat inaltat

Construieste-ti singur un strat inaltat

In gradinarit, trebuie sa ai intotdeauna inspiratie, pentru a-ti putea usura activitatile. Si, din fericire, sunt o multime de solutii la care poti apela atunci cand vrei sa-ti usurezi munca. De exemplu, straturile inaltate, care nu sunt altceva decat niste "cutii" sau niste cadre din lemn pe care poti cultiva legume, plante aromatice sau flori.

Straturile inaltate sunt foarte populare in alte tari, deoarece prezinta o serie de avantaje pe care o gradina obisnuita nu le are:

  • poti infiinta culturi inclusiv in curte sau intr-un spatiu restrans
  • buruienile cresc mult mai greu
  • anumiti daunatori, cum ar fi melcii si limacsii, ajung mai greu la plantele tale
  • solul nu se compacteaza, deoarece nu calci pe el
  • drenajul solului este mult mai bun
  • spatiul este ingrijit


Cum construiesti un strat inaltat

Stratul inaltat se construieste relativ usor, insa pentru aceasta trebuie sa cumperi scanduri gata taiate la dimensiunile potrivite. In principiu, ai nevoie de un cofraj din scanduri de lemn. Ideal ar fi sa folosesti scanduri de 1,20 m latime si 2,40 m lungime. Astfel obtii un strat inaltat nici prea mare, nici prea mic, ci exact atat cat trebuie pentru a putea infiinta culturile fara sa calci pe pamant.


Incepe asamblarea

Imbina scandurile, astfel incat sa obtii doua laturi ale cofrajului. In colturi, este bine sa fixezi cate un par, mai ales daca urmeaza sa asezi stratul inaltat pe sol. Astfel, ii vei oferi un plus de stabilitate.



Cand termini de asamblat cofrajul, ar trebui sa arate asa:



Acum nu-ti ramane altceva de facut decat sa il intorci pe "picioare", adica sa il sprijini pe parii batuti mai devreme. Optional, poti bate scanduri si pe latura superioara a cofrajului, pentru a-i oferi un finisaj.


Asaza stratul inaltat in locul ales

Daca asezi stratul inaltat pe solul din gradina, masoara distantele dintre pari si sapa gropi in care sa ii poti fixa. Daca asezi stratul inaltat pe ciment, nu este nevoie de pari, deoarece vei umpli stratul cu pamant si cofrajul va avea stabilitate.



Pe un strat inaltat poti cultiva aproape tot ce iti trece prin cap, dar cel mai bune este sa te rezumi la legume care nu ocupa foarte mult spatiu. Ceapa, usturoiul, sfecla rosie, rosiile, ardeii grasi, vinetele, spanacul, broccoli, toate aceste legume pot fi cultivate pe straturi inaltate. In plus, poti intercala printre ele si ierburi aromatice sau flori.



Sursa foto: superhealthykids.com, ready-to-grow.com, coastalurbanfarming.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului