Amenajarea gradinii

# calendarul gradinarului septembrie 2023 #septembrie 2023 #activitati gradinarit

Calendarul gradinarului septembrie 2023. Ce trebuie sa faca toti gradinarii luna aceasta

Septembrie este o luna plina de provocari si satisfactii pentru orice gradinar. In aceasta perioada, gradina ta este in plina efervescenta, iar activitatile de gradinarit se inmultesc. Pentru a nu pierde din vedere nicio sarcina importanta, este recomandat sa tii o agenda in care sa notezi tot ce trebuie facut.

Fructele sunt la apogeu

Una dintre cele mai asteptate momente ale lunii septembrie este coacerea fructelor. De la struguri la mere si pere, este momentul sa te bucuri de recolta dulce si suculenta pe care gradina ta ti-a oferit-o. Nu uita sa verifici merele si perele si sa le recoltezi cand sunt bine coapte, astfel incat sa savurezi gustul lor delicios.

Culesul legumelor

Nu doar fructele sunt pe cale de maturitate in aceasta perioada, ci si legumele tale au atins punctul perfect de recoltare. Rosiile, ardeii grasi, gogosarii, fasolea, vinetele si multe altele sunt acum pregatite sa fie culese. Asigura-te ca recoltezi regulat, pentru a profita de gustul proaspat si bogat in nutrienti al legumelor tale.

Planificarea pentru viitor

Septembrie este si momentul potrivit pentru a planifica pentru viitor. Poti sa pregatesti parcelele de pamant care nu mai au culturi pentru a planta legume care sa te incante pana la sfarsitul toamnei. In aceasta categorie intra ceapa verde, usturoiul verde, ridichile sau guliile. De asemenea, poti sa plantezi soiuri de legume rezistente la frig, cum ar fi salata verde, ridichile, spanacul, broccoli, sfecla, conopida, dovleceii de iarna, napii si guliile. Acestea te vor bucura si in sezonul rece.

Recolta strugurilor

Un moment asteptat cu nerabdare de multi gradinari este recolta strugurilor. Este important sa recoltezi strugurii la momentul potrivit. Strugurii rosii se culeg de obicei la aproximativ 10-15 zile dupa cei albi, iar soiurile aromate pot fi recoltate cu aproximativ 10 zile mai tarziu decat cei rosii. Data exacta a recoltei poate varia in functie de conditiile meteorologice din anul respectiv, asa ca fii atent la maturitatea strugurilor tai.

Mentine pomii fructiferi sanatosi

Daca ai pomii fructiferi si arbustii fructiferi, este important sa ii ingrijesti corespunzator in septembrie. Aceasta este perioada potrivita pentru a taia crengile uscate si pentru a efectua ingrijiri pentru ca roadele din anul viitor sa fie bogate si sanatoase. De asemenea, aplica taieri si la arbustii fructiferi, precum zmeurul, murul, agrisul si coacazul.

Ingrijirea gazonului si a gradinii

Nu uita sa ingrijesti si gazonul si gradina de flori. Gazonul creste rapid in aceasta perioada, mai ales daca beneficiaza de ploi regulate. Tunde-l periodic si indeparteaza buruienile pentru a avea un gazon frumos si sanatos.

Daca observi zone uscate in gazon, este momentul potrivit sa plantezi noi seminte sau sa pui petici de iarba pentru a mentine aspectul verde al gazonului.

Ingrijeste-ti gardul viu si planteaza flori de primavara

Daca ai un gard viu in gradina, taie crengile inestetice si elimina orice crengi uscate sau ramuri bolnave. Astfel, gardul tau viu va arata bine si va crea un cadru placut pentru gradina ta.

De asemenea, pentru a te bucura de o gradina frumoasa in primavara, poti sa plantezi, incepand din septembrie, flori cu bulbi precum lalele, zambile, narcise sau branduse. Este momentul ideal pentru a adauga o nota de culoare in gradina ta.

Planteaza noi arbusti si pomi fructiferi

In final, septembrie este momentul perfect pentru a planta noi arbusti vesnic verzi sau conifere, precum si pomi fructiferi. Alege soiurile si speciile care se potrivesc cu climatul si solul din zona ta, astfel incat sa ai o gradina sanatoasa si bogata in diversitate.

In concluzie, luna septembrie este o perioada aglomerata pentru gradinari, dar si plina de satisfactii. Cu planificare si atentie la detalii, vei putea sa te bucuri de roade bogate si de o gradina frumoasa in toamna si in anii ce vor urma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare