Amenajarea gradinii

# iulie 2018 #calendarul gradinarului #activitati gradinarit

Calendarul gradinarului – iulie 2018! Activitati de gradinarit pe care nu trebuie sa le ratezi

Iulie este una dintre cele mai pline luni pentru gradinari. In aceasta luna multe recolete sunt pregatite pentru a fi culese. In acelasi timp, gradinarii trebuie sa acorde multa atentie udarii legumelor si fructelor, deoarece iulie este in general, o luna secetoasa si foarte calduroasa. Iata care sunt activitatile de gradinarit pe care nu trebuie sa le omiti in aceasta luna.

Gradina de legume

In luna iulie se culeg ultimele recolte de mazare. Totdata acum incepe recoltarea soiurilor de cartofi timpurii, a dovleceilor si se continua recoltarea fasolei.

Ceapa si usturoiul se scot din pamant si se lasa la uscat pe parcela de unde au fost scoase. Cand se vor usca bine se leaga in funii si se depoziteaza in magazie.

Rosiile de leaga pe araci si, in cazul in care sunt afectate de mana se indeparteaza partile vatamate (ramuri, frunze si fructe) pentru ca mana sa nu se extinda. Este indicat sa le verifici cel mult o data la trei zile pentru a te asigura ca sunt sanatoase. Luna aceasta poti aplica un tratament ecologic pentru fertilizare.

Daca ai plantat morcovi, patrunjel (pentru radacina) si telina este indicat sa le raresti pentru a se dezvolta corespunzator. O metoda prin care poti stimula cresterea radacinii acestor plante este taierea frunzelor.

Luna aceasta este momentul perfect pentru a planta legume pentru cultura de toamna. In prima parte a lunii poti planta sfecla rosie, fasole, mazare si ceapa, iar in cea de-a doua parte a lunii este mometul potrivit pentru a planta varza, conopida, salata, andive si ridichi.

Ingrijirea plantelor aromatice si medicinale

Si plantele aromatice au nevoie de udari regulate in luna lui cuptor. Daca au fost plantate din timp poti incepe culegerea acestora. Se vor culege periodic pana la inflorire.

Plantele medicinale precum galbenelele si musetelul se culeg luna aceasta si se pun la uscat, pentru a te bucura de proprietatile lor curative tot timpul anului.

Pomii si arbusti fructiferi

Se culeg ultimele recolte de visine si cirese. Se continua culegerea caiselor si se incepe culegerea prunelor timpurii. De asemenea, zmeura se va culege periodic, din doua in doua zile.

Vita-de-vie se leaga pe araci si se dirijeaza lastarii noi pentru a creste in directia dorita. Dupa legare, vita-de-vie trebuie stropita contra manei, a fainarii si a putregaiului cenusiu. In perioadele secetoase, vita se va uda periodic. Solul acesteia nu trebuie sa fie complet uscat mai mult de doua-trei zile.

Ingrijeste florile si gazonul

Florile si gazonul pot suferi din cauza caldurii. Acestea trebuie udate cu regularitate, dimineata si seara.

Pentru ca apa sa nu se evapore rapid din sol poti adauga un strat de turba la radacina florilor sau in ghivece.

Gazonul trebuie udat periodic, insa este indicat sa fie lasat sa creasca mai inalt decat de obicei, pentru ca solul sa nu se usuce rapid. De asemenea, se poate efectua o tundere a gardului viu, pentru a-i da forma dorita si a-i stimula cresterea.

Sursa foto: pxhere.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare