Amenajarea gradinii

#magnolie #boli plante #arbore magnolie #boli magnolie #mana frunzelor

Boli ale magnoliei: identificare si tratament

Magnolia este un arbore cu flori superbe, relativ usor de cultivat in propria gradina. Si daca ingrijirea magnoliei nu trebuie sa fie minutioasa, afla ca arborele poate fi, totusi, expus unor boli care il pot slabi sau distruge complet. Pentru a le putea identifica, dar si trata la nevoie, iata care sunt cele mai frecvente boli ale magnoliei!
 

Mana frunzelor


Mana frunzelor este o boala des intalnita la plantele de gradina si este cauzata de o ciuperca. La anumite plante, mana frunzelor nu se raspandeste pe areale largi, insa, in ceea ce priveste magnolia, boala poate fi fatala, in special in cazul copacilor tineri.

Cum identifici mana frunzelor la magnolie? Printre primele simptome se numara formarea unei "panze" pe partea inferioara a frunzelor. Odata ce mana se raspandeste, frunzele devin mate in totalitate. In plus, de retinut ar fi ca frunzele afectate de mana au tendinta sa se grupeze, formanand manunchiuri.

Daca te confrunti cu atacul manei frunzelor la magnolie, incepe prin a taia toate ramurile afectate. Chiar si atunci cand doar cateva frunze par sa fie afectate de mana, este important sa inlaturi intreaga ramura. In plus, retine ca aceste ramuri nu trebuie folosite la compost, pentru a nu permite raspandirea ciupercii daunatoare.

Inainte de a taia ramurile, dar si dupa fiecare interventie, asigura-te ca uneltele pe care le folosesti sunt curate, bine igienizate. Pentru a le curata, introdu-le intr-o solutie pe baza de clor (10%) si abia apoi refoloseste-le. In acest fel, te asiguri ca nu imprastii involuntar mana frunzelor si pe alte ramuri ale magnoliei sau chiar si la alte plante din gradina.
 

Verticilioza


Verticilioza sau oflilirea verticiliana este o alta boala cauzata de o ciuperca. Aceasta rezista cu ajutorul microsclerotilor aflati in sol care infesteaza orice copac plantat in zona afectata - inclusiv arborele de magnolie. Odata plantat in solul cu probleme, copacul va fi infestat cu verticilioza prin radacini sau prin crapaturile de la nivelul scoartei.

Pentru a identifica prezenta verticiliozei, acorda atentie ramurilor magnoliei. Daca acestea se usuca subit, ofilirea verticiliana ar putea fi cauza. In plus, ramurile mici nu se mai dezvolta in mod corespunzator; in plus, poti remarca prezenta unor ramurele uscate. Inainte de a se usca in totalitate, ramurile magnoliei pot prezenta decolorari - pot capata o culoare galbuie sau maronie, pe margini.

In situatia in care te confrunti cu verticilioza la magnolie, inlatura ramurile afectate si adauga fertilizant bogat in azot care poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii arborelui, care ar putea supravietui ofilirii verticiliene. In cazul in care magnolia este afectata serios, se recomanda indepartarea completa a copacului, cu tot cu radacinile acestuia. Pentru a proteja, pe viitor, o magnolie afectata de verticilioza sau pentru a feri noii copaci, planteaza in preajma lor copaci rezistenti, precum coniferele sau trestia.

Foto: flowerinfo.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului