Amenajarea gradinii

#arbusti #fructe #gradina #arbusti fructiferi

Arbusti fructiferi care nu ar trebui sa-ti lipseasca din gradina

Arbustii fructiferi sunt esentiali intr-o gradina, deoarece iti furnizeaza o recolta sanatoasa, saraca in pesticide si alte substante care pot dauna sanatatii tale. Odata ce infiintezi o plantatie de arbusti fructiferi, nu vei avea mari batai de cap cu ea. In general, arbustii fructiferi sunt rezistenti la seceta si la temperaturile scazute si nu au nevoie de o ingrijire zilnica.

In schimb, iti ofera in fiecare vara si toamna fructe minunate, pline de vitamine, minerale si antioxidanti. In plus, daca iti extinzi plantatiile de arbusti fructiferi, poti transforma aceasta activitatea intr-o afacere profitabila, deoarece fructele au intotdeauna cautare pe piata. Sunt cateva specii de arbusti fructiferi care nu ar trebui sa-ti lipseasca din gradina. Esti de acord?


Zmeurul

Stii deja ca zmeurul produce fructe rosii, dulci-acrisoare, foarte aromate. In loc sa cumperi zmeura din piata, te poti gandi la plantarea unui zmeur in propria gradina. Acest arbust fructifer nu este pretentios la conditiile de mediu, dar prefera sa fie cultivat intr-un sol cu drenaj bun si cu un pH cuprins intre 5 si 7.

Zmeurul iti furnizeaza fructe delicioase de la inceputul verii pana toamna. Specialistii iti recomanda sa tai arbustul fructifer de 3 ori, intrucat se dezvolta rapid si poate invada spatiul in care este cultivat.


Murul

Murul are tendinta de a se extinde la fel de mult precum zmeurul, de aceea este bine sa-i amplasezi un spalier pe care sa se poata catara. Spre deosebire de zmeur, murul se dezvolta mai bine in zonele mai umbroase din gradina, unde solul are un pH ridicat.


Afinul

Afinul este un arbust fructifer care prefera un sol usor acid, cu pH cuprins intre 4 si 5,5. Tufele de afin se dezvolta cel mai bine in locurile insorite din gradina si iti furnizeaza o recolta generoasa de boabe albastrui.


Aronia

Aronia este un arbust fructifer care nu are traditie la noi, insa in ultimii ani tot mai multe persoane incep sa descopere beneficiile fructelor amarui. Aronia se dezvolta cel mai bine intr-un sol umed, intr-o zona unde poate beneficia atat de lumina soarelui, cat si de umbra.


Catina alba

Folosita mai ales in scopuri medicinale, catina alba se dezvolta rapid in orice tip de sol, atat timp cat se poate scalda in razele soarelui. Rezista foarte bine atat la temperaturile ridicate, cat si la cele foarte scazute (-35 de grade Celsius).

Agrisul, alunul cret, coacazul negru si cel rosu sunt alti arbusti fructiferi pe care ii poti planta in gradina ta.

Sursa foto: thehomesteadgarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului