Amenajarea gradinii

#sfaturi gradinari incepatori #gradinari incepatori #gradinarit

10 sfaturi utile pentru gradinarii incepatori

Te-ai mutat de curand la curte si ai un spatiu al tau in care poti planta legumele pe care ti le doresti, dar nu te pricepi la gradinarit? Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa te descurci in primul tau an de gradinarit.

Alege locatia potrivita

Ideal ar fi ca gradina sa fie pozitionata intr-un loc insorit. Majoritatea legumelor au nevoie de cel putin 6 ore de soare pe zi. Unele culturi, cum ar fi salata sau spanacul, pot creste foarte bine si in locuri partial insorite, dar rosiile sau ardeii si multe alte plante, au nevoie de mult mai multa lumina.

Cauta o locatie cat mai aproape de casa

O locatie in apropierea casei ve fi de ajutor, facilitandu-ti deplasarea in mod regulat si, totodata, revenirea acasa cand ai nevoie sa mananci sau sa te odihnesti.

Creste numai legume pe care familia le consuma

Nu are sens sa iti consumi energia si banii pe legume pe care nu le veti folosi. Ar fi doar o risipa fara sens. Alege sa cultivi doar acele legume despre care stii ca vor fi primite cu incantare in familie.

Ai nevoie de apa

Orice gradinar stie ca seceta si caldura nu sunt deloc benefice pentru o gradina, mai ales daca nu dispui de apa necesara pentru udare. Totodata, ia in considerarea achizitia unui furtun de calitate cu un dispozitiv de pulverizare, sau, si mai bine, a unui sistem de irigare prin picurare.

Ai nevoie de sol bun

Plantele depind de nutrientii din sol, de stabilitatea acestuia si drenaj. Pentru a avea o gradina roditoare, asigura-te ca adaugi frecvent materie organica solulului.

Modifica solul

Compostul, frunzele putrezite sau gunoiul putrezit, toate cresc capacitatea solului pentru a oferi un drenaj mai bun si a mentine umiditatea. Nu folosi niciodata gunoi de grajd proaspat - acesta poate contine agenti patogeni periculosi si poate arde radacinile fragede ale plantelor.

Seminte sau rasaduri?

Majoritatea legumelor de gradina pot fi insamantate direct acolo unde urmeaza sa rodeasca - salata, fasole, morcovi, sfecla, spanac, mazare, castraveti, dovlecei, etc. Pentru rosii, ardei, vinete sau pepeni, sunt recomandate rasadurile pe care le poti cumpara sau le poti face singur, in interior, cu 6 sau 8 saptamani inainte de a le planta afara.

Urmareste calendarul cultivatorului

Consulta calendarul cultivatorului pentru a afla care sunt datele de cultivare pentru fiecare leguma, in functie de ultimul inghet din zona ta, dar si de durata de crestere.

Planteaza esalonat

Nu planta toate semintele odata. Poti pastra gradina productiva pentru o perioada mai lunga prin plantarea esalonata a legumelor cu crestere rapida, cum sunt fasolea si salata. Replanteaza zonele care au fost recoltate si mentine fluxul.

Foloseste ghivecele si brazde inaltate

Daca nu ai prea mult spatiu pentru gradina, foloseste ghivecele. Totodata, daca solul nu este bogat in nutrienti, poti construi paturile sau brazdele inaltate pentru legume pe care sa le umpli cu sol de calitate, bogat in elemente nutritive.

Este important sa planifici gradina si modul in care vei planta legumele - suprafata, locul, perioada, a doua sau chiar a treia recolta, etc. Doar asa vei avea o gradina productiva si iti vei putea rasfata familia cu produse de calitate pe toata perioada anului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului