Andreea Marin, Delia, Mihaela Miroiu, Emma Watson si Michelle Obama, in topul personalitatilor care lupta pentru egalitatea de gen, in opinia romanilor

Mihaela Miroiu (politologa, filosoafa si scriitoare), Aluziva (Alina Greavu - activista, fundraiser independent, creatoare de continut), artista Delia Matache, Oana Baluta (profesoara, cercetatoare specializata in gen si politica) si Andreea Marin sunt cele mai cunoscute persoane publice din Romania, pe care romanii le asociaza cu o activitate sustinuta in domeniul egalitatii de gen si a promovarii drepturilor femeii, arata un studiu al Asociatiei Solidaritate si Egalitate.

 

„E o lume stramba, iar ceea ce ar putea-o indrepta ar fi doar educatia fetelor si accesul la drepturile care sunt si ale lor. Si cine ar putea decide cu cea mai buna intelegere asupra problematicii feminine daca nu chiar femeile? In ce lume dreapta pot fi ele minoritare sau pot lipsi cu desavarsire atunci cand se iau hotarari ce pot schimba toate aceste realitati si ne privesc direct? O data pentru totdeauna ar trebui schimbate in bine. Cred in proverbul indian care spune ca <>.”, a declarat Andreea Marin, activista, Fundatia „Pretuieste Viata”.

La nivel international, Emma Watson, Michelle Obama, Oprah Winfrey, Malala Yousafzai si Angelina Jolie sunt recunoscute pentru implicarea lor in promovarea si apararea drepturilor femeii si ca atare, identificate drept militante pentru egalitatea de gen.

Mai mult, retelele sociale raman un mediu de sustinere a luptei pentru egalitatea de sanse dintre barbati si femei. 86% din femeile educate* din orase intreprind o actiune concreta de sustinere in social media a feminismului si a egalitatii de gen si 87% dintre ele urmaresc online cel putin ocazional activitatea unei organizatii/platforme feministe despre care considera ca se straduiesc sa schimbe mentalitati si asta se vede; 30% declara ca nu au suficiente informatii despre activitatea organizatiilor feministe; FILIA, A.L.E.G. si Girl Up sunt cele mai cunoscute asociatii care militeaza pentru drepturile femeilor;

94% dintre romancele educate considera ca postarile din social media reprezinta cea mai cautata activitate referitoare la activitati feministe. 87% dintre respondenti urmaresc online cel putin ocazional activitatea unei organizatii/platforme feministe. Respondentii din mediul rural si cei cu studii medii par mai inclinati sa o faca regulat, in comparatie cu cei din mediul urban si cu studii superioare;

„Este foarte important sa intelegem ca azi miscarile sociale incep din social media si se dezvolta rapid la nivel international. Mi-as dori, in schimb, o abordare educativa, constructiva, pragmatica, prin care sa ii facem pe toti sa inteleaga ca nu ne mai permitem economic sa tinem femeile in urma - trebuie sa fie lasate sa aleaga si sa participe exact cum considera si la ce e oportun pentru ele in societate.  Deficitul de forta de munca, mai ales in domeniile STEM, este grav, iar pentru a inregistra un progres major este nevoie de educatia mamelor, de educatia tinerelor in scoli si ca in companiile din domeniu femeile sa fie cu adevarat bine primite.”, a declarat Mihaela Tudor, fondatoare Asociatia Solidaritate si Egalitate si CEO Tudor Communications.

Educatia si initiativele legislative ca mijloace eficiente de actiune intrunesc marea majoritate a raspunsurilor. Respondentii din mediul rural si cei cu studii medii sunt intr-o proportie mai mare atasati de strategia manifestarilor stradale. 60% dintre femeile educate de la oras asteapta de la institutiile statului cea mai mare implicare. Urmeaza mass media si ONG-urile de profil, considerate responsabile in promovarea egalitatii de gen. Doar 32% dintre respondenti considera ca manifestarile stradale (mitinguri, proteste) sunt eficiente.

„Noi traim inca in inapoiere istorica in privinta accesului femeilor la decizia politica, a pretuirii lor pentru merite stiintifice si culturale, a accesului lor la investitii pentru dezvoltarea domeniilor in care fac performanta certa. Nu traim intr-o societate in care meritocratia face parte din bunul simt institutional, la nivel public. Dar traim intr-una in care contraselectia incepe cu defavorizarea evidenta a femeilor in recunoasterea meritelor si in accesul lor ca parte insemnata si neanonima a progresului social.

Cred ca nu este inca prea tarziu pentru Romania sa iesim din prizonieratul misogin al vremurilor revolute in care umanitatea a irosit nepermis jumatate din capacitatile si talentele sale, tinand femeile in anonimat sau cum e acum: cat mai la marginea deciziei si istoriei. Sa munceasca cat mai mult si sa ceara cat mai putin.”, spune Mihaela Miroiu, politologa, filosoafa si scriitoare.

In spiritul acestei campanii, pentru a iesi din stereotipurile de gen asociate statutului femeii, Asociatia Solidaritate si Egalitate lanseaza campania „Femeia pe care TREBUIE sa o stim”.  Asociatia Solidaritate si Egalitate te indeamna sa povestesti despre cea care te face mandra ca esti femeie, ti-a fost exemplu si te-a invatat ca poti in viata sa fii orice iti doresti. Trimite povestea ei catre Asociatia Solidaritate si Egalitate, iar ei o lauda lumii intregi pentru ca e FEMEIE!

Pentru a atrage atentia asupra inegalitatii de gen, Asociatia Solidaritate si Egalitate continua sa expuna portretele si povestile unor femei extraordinare din domenii precum stiinta, tehnologie, inginerie, medicina, antreprenoriat social, arta si cultura sau apararea drepturilor femeilor. Expozitiile stradale continua in perioada 14-28 iunie, in spatiul de panotaj exterior al Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova, din Palatul Culturii Ploiesti.

Studiul Asociatiei Egalitate si Solidaritate isi propune investigarea  modului in care sunt percepute concepte precum egalitatea de gen, feminismul si miscarea feminista din Romania, drepturile femeilor si rolul lor in societate, violenta domestica si efectele acesteia etc. Intreg studiul poate fi accesat aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-internationale

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Stilul clonat sau cum ajungi sa porti mereu si mereu aceeasi tinuta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare