Vacante

#sat lipovenesc #delta #vacanta

Sugestii de vacanta: Mila 23, satul lipovenesc din inima Deltei

 

In adancurile Deltei Dunarii, acolo unde apele se impletesc tainic si natura isi dezvaluie frumusetea cea mai salbatica, se afla un mic colt de rai, numit Mila 23. Ascuns printre canale si stufarisuri, acest sat lipovenesc pastreaza intacte traditiile si obiceiurile stravechi ale comunitatii sale. Cu casele sale pitoresti, biserica incarcata de istorie si peisajele uluitoare care o inconjoara, Mila 23 este o bijuterie ce rasfata privirea si sufletul celor care indraznesc sa o descopere.

Lacurile din jurul satului, paradis pentru pescari

Printre atractiile principale ale acestei localitati unice, se numara lacurile sale pitoresti. Luciurile de apa de la Trei Iezere, Radacinos, Matita, Bogdaproste, Nebunu si Fortuna, dar si canalele Sontea, Olguta, Eracle si Lopatna sunt vestite pentru bogatia de peste si sunt cautate si de amatorii de „birdwatching” - observarea pasarilor.

Pasionatii de pescuit recreativ isi pot incerca norocul la stiuca, somn, crap, caras, biban, cega, mreana, platica sau alte exemplare din fauna acvatica de exceptie a apelor de la Mila 23. La bordul unei lotci lipovenesti sau folosind o barca gonflabila, iubitorii de natura si viata salbatica pot admira in jurul Lacului cu Cotete specii rare de pasari, cum sunt starcul de noapte, starcul cenusiu si egreta mica sau mamifere rare, ca nurca europeana.

Un loc incarcat de istorie

Desi cercetarile recente au adus dovezi de locuire neintrerupta pe aceste meleaguri incepand cu secolul al IV-lea, originea satului se leaga de sosirea lipovenilor in regiunea Deltei Dunarii in secolul al XVIII-lea. Acestia sunt un grup etnic de origine rusa, care au fugit din tara natala pentru a scapa de persecutia religioasa declansata de tarul Petru si s-au stabilit in Delta Dunarii, un loc izolat si salbatic, in cautarea libertatii si a unei vieti in armonie cu natura.

De-a lungul timpului, Mila 23 a ramas un sat izolat, departe de agitatia si modernizarea lumii exterioare. Locuitorii sai au trait intr-o simbioza cu natura, bazandu-se in principal pe pescuit si agricultura pentru a-si asigura existenta. Fiecare membru al comunitatii avea un rol bine definit si contribuia la bunastarea generala a satului.

Spiritualitate si traditie

Mila 23 este un loc în care traditiile si credintele stravechi se pastreaza cu sfintenie. Lipovenii si-au adus cu ei obiceiurile si arhitectura specifica a satelor lor de origine. Au construit case in stil traditional, cu vestitele sobe in forma de pat, numite lijanca, cu prispe si cu fatade vopsite in albastru siniliu, culoare care, potrivit localnicilor, tine tantarii departe.

La jumatatea distantei dintre Mila 23 si Chilia, se afla manastirea Stipoc sau Batag, locas monahal de rit ortodox vechi, numit si Schitul Sfantul Atanasie sau Biserica cu Solzi. Este construită din lemn, interiorul este decorat de mesteri suceveni si adaposteste icoane cu o vechime remarcabila. La aceasta manastire, ca de altfel si la Mila 23, nu se poate ajunge decat pe calea apei.

Delicii culinare pe placul gurmanzilor

Bucataria lipoveneasca din satul Mila 23 reprezinta o combinatie fascinanta de traditii rusesti si influente ucrainene. Piesele de rezistenta ale gastronomiei din Mila 23 sunt, fireste, preparatele pe baza de peste.

Borsul pescaresc, gatit cu legume si zarzavaturi, scordoleaua de raci, malasolka, pregatita din peste cu tot cu solzi, sunt doar cateva dintre bunatatile cu care gospodinele de aici isi intampina oaspetii. Alaturi de acestea, trebuie incercate si preparatele pentru desert: kasnic sau psovnik (budinca de orez), blini (clatite cu urda), vareniki sau pirosti (coltunasi cu branza).

O vacanta petrecuta la Mila 23 iti poate oferi o evadare din agitatia cotidiana si iti permite sa te relaxezi si sa iti reincarci bateriile intr-un cadru natural si autentic. Vei pleca cu amintiri pretioase si o întelegere mai profunda a culturii si traditiilor lipovenesti.

Foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea