Vacante

#calatorii peste hotare #calatorii #vacanta

Platesti cu cardul cand pleci in vacanta, peste hotare? Ce greseala sa nu comiti. Iti compromite bugetul

Calatoriile reprezinta un hobby al multor persoane. Este bine de stiut totusi un aspect important. Cand vine vorba de plati in strainatate, s-ar putea sa te simti mai confortabil folosind moneda cu care esti cel mai familiar, cea pe care o folosesti acasa.

In prezent insa, aceasta metoda de plata a devenit costisitoare pentru  turistii care retrag bani de la bancomate sau platesc electronic in magazine si restaurante. De ce se intampla acest lucru? Atunci cand trebuie platita nota la un restaurant, spre exemplu, clientilor straini li se poate oferi posibilitatea de a plati pe cititorul de carduri in moneda lor de origine, mai degraba decat in cea locala. Aceasta functie, cunoscuta sub denumirea de „conversie dinamica a monedei” sau „alegerea monedei” suna atragator la inceput. 

Care este pretul acestei metode de plata? Taxele percepute pentru acest confort pot fi enorme. Un studiu arata ca taxa medie aplicata acestui tip de conversie este de 7,6%, mai mult decat dublu fata de costul platii in moneda locala (de obicei intre 1,5% si 3%).

Spre exemplu, un calator francez iese la cina intr-un oras britanic, iar factura finala ajunge la 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau aproximativ 108 dolari.  Plata in moneda Marii Britanii, care ar fi apoi convertita in euro de catre banca restaurantelor franceze, ar duce la o plata de aproximativ 102 euro. In cazul utilizarii conversiei valutare dinamice, consumatia ar fi de aproximativ 107,60 de euro. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea