Vacante

#pestera focului viu #muntii apuseni

Pestera “Focului viu”, locul minunat din Muntii Apuseni de care putina lume stie

In Muntii Apuseni, in Pestera Focul Viu are loc un fenomen spectaculos. Totul se intampla timp de cateva minute pe zi. Ce se vede? Ghetarul aflat in interior "arde" in lumina soarelui. Decorul este fascinant!

Pestera Focul Viu se afla in Muntii Bihor, pe Valea Galbena, la 500 de metri spre NV-V de Varful Piatra Galbenei si Varful Cuculeul de Fier. Se poate ajunge din Bihor si din Alba, insa drumul este mai greu accesibil iarna. 

Acest fenomen are efect maxim in timpul verii, atunci cand razele soarelui lumineaza ghetarul din pestera aproximativ patru minute pe zi. 

Pestera este compusa din doua sali. Accesul se face pe o scara de lemn. Sala Mare are o lungime de 68 de metri si o inaltime de 46 de metri. Aceasta este cea care adaposteste ghearul, al treilea ca marime in Romania, dupa cele de la Pestera Scarisoara si Pestara Bortig. Grupurile de stalagmite din interior, pe care se rasfrang razele soarelui, provocand reflexii scanteietoare, au dat numele pesterii, anume Focul Viu.

"Este o pestera micuta, alcatuita din doua sali, prima si cea mai mare fiind ocupata de imensul bloc de gheata. Tavanul acesteia este spart de o fereastra de mari dimensiuni prin care au cazut inauntru busteni, frunze precum si zapada din exterior, care au format o movila mare.

Prin tavanul pesterii patrunde suficienta lumina pentru a dezvalui grupurile de stalagmite de gheata aflate in partea opusa intrarii in pestera. De altfel, in jurul orelor pranzului, razele de soare patrund prin fereastra creand un decor feeric.

Explicatia existentei blocului de gheata in pestera este data de doua elemente: fereastra din tavan favorizeaza acumularea aerului rece, iar lipsa ventilarii in pestera mentine aerul rece captiv tot timpul anului”, este precizat pe site-ul Parcului Natural Apuseni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea