Vacante

# calatorie zanzibar #avertisment calatorie #zanzibar #malarie

Avertizare pentru romanii care merg in zone tropicale, dupa ce 4 persoane au fost diagnosticate cu malarie

 

Patru persoane care au fost in vacanta, in destinatii exotice, au fost internate, in ulrima luna, in spitalul Victor Babes din Bucuresti, cu malarie. Cele patru persoane, au calatorit in Zanzibar. In urma acestui evenimen, autoritatile trag un semnal de alarma catre romanii care se urmeaza sa mearga in zone tropicale.

In ultimele trei luni, in Romania, au fost confirmate 11 cazuri de malarie. In acest context, autoritatile ii sfatuiesc pe cei care urmeaza sa calatoreasca in zone tropicale sa discute cu medicii despre profilaxia impotriva acestei boli.

“Ministerul Sanatatii recomanda celor care intentioneaza sa calatoreasca sa discute cu medicii inainte de calatorie despre profilaxia impotriva malariei.

In ultimele trei luni, in Romania au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au calatorit in zone endemice din Africa (cate 4 cazuri in lunile noiembrie si decembrie si 3 cazuri in ianuarie). Pana in acest moment, nu s-au inregistrat decese.

Malaria este o boala infectioasa care se transmite prin intepatura de tantar (specia Anopheles). Profilaxia consta in administrarea unor medicamente antimalarice si protectie impotriva intepaturilor de tantari”, se arata pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Malaria - recomandari pentru calatori

Malaria este o boala severa, care la om poate fi cauzata de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale si Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin intepatura infectanta a unei femele de tantar Anopheles. Alte cai de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile intre utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sange sau transplant de organ.

Perioada de incubatie este dependenta de specia de Plasmodium, fiind de 9-14 zile pentru P. falciparum, 12-18 zile pentru P. vivax si P. ovale, 18-40 zile pentru P. malariae. Anumite tipuri de P. vivax, cea mai mare parte regasite in zonele temperate, pot avea o perioada de incubatie de 6-12 luni. In cazul transmiterii transplacentare sau sanguine, perioada de incubatie este mai scurta.

Caracteristicile clinice ale formei necomplicate de malarie sunt comune pentru cele patru specii, diferita fiind evolutia acestora. In timp ce infestarile cu P. falciparum sunt caracterizate de imprevizibilitate, P. vivax tinde sa provoace simptome severe mai devreme in evolutie, iar infestarile cu P. malariae si P. ovale au un debut gradual. Simptomele sunt nespecifice, cele mai frecvente febra (devenita in unele tari tropicale sinonim al malariei), varsaturile si hipotensiunea ortostatica. In cele mai multe cazuri, malaria este diagnosticata clinic pe baza episoadelor de febra sau in functie de aspectul febrei.

Diagnosticarea prompta si acurata a malariei favorizeaza intierea rapida a tratamentului specific. In cazul intarzierii tratamentului, evolutia poate fi catre coma, convulsii generalizate, hiperparazitemie, anemie hipocroma, tulburari hidroelectrolitice, insuficienta renala, hipoglicemie, hemoglobinurie paludica, colaps cardiovascular cu soc, coagulare intravasculara diseminata, edem pulmonar, deces. In tarile endemice pentru malarie, copiii cu varsta cuprinsa intre 2-5 ani si femeile insarcinate dezvolta cu o frecventa mai crescuta forme severe de malarie.

Cum te poti feri de ciupiturile de tantari

Pentru a preveni imbolnavirile prin boli transmise prin tantari se recomanda populatiei:

  • Evitarea expunerii la intepaturi de tantar intre apusul de soare si zorii zilei cand tantarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete in aceasta perioada.
  • Utilizarea de substante repelente continand DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) pe partile neacoperite ale corpului.
  • Evitarea patrunderii tantarilor in case prin inchiderea usilor si a ferestrelor sau prin punerea de plase la usi si ferestre.
  • Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin in zonele unde nu este posibila evitarea intrarii tantarilor in camera de dormit.
  • Utilizarea in interiorul locuintei de spray-uri sau alte produse cu insecticide
  • Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreza noaptea pe camp), pe plasele pentru tantari, peretii cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
  • Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor si a galetilor, indepartarea anvelopelor uzate din curti, curatarea jgheaburilor infundate, indepartarea gunoiului menajer.

Sursa: ms.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea