Vacante

#calatorie fara pasaport #pasaport #calatorie

Doar trei persoane din lume pot calatori fara pasaport. Cine sunt acestea

Exista trei persoane in aceasta lume care pot calatori fara pasaport si fara sa prezinte acte de identitate. Stim cu totii, legea spune clar ca atunci cand vrei sa calatoresti peste hotare este necesar un pasaport sau o carte de identitate, totul in functie de tara in care merg. In tot acest timp, trei oameni din lume nu au nevoie de aceste acte pentru a calatori peste hotare.

Primul este regele Charles. De cand a devenit monarh, dupa moartea reginei Elisabeta a II-a, regele Charles nu  trebuie sa mai prezinte pasaportul atunci cand calatoreste. Mama sa, regina Elisabeta a II-a, a avut de asemenea acest privilegiu. Motivul a fost explicat inclusiv pe site-ul familiei regale.

„Regina nu are nevoie de pasaport britanic atunci cand calatoreste in strainatate. Deoarece un pasaport britanic este emis in numele Majestatii Sale, nu este necesar ca Regina sa detina unul. Toti ceilalti membri ai familiei regale, inclusiv Ducele de Edinburgh si Printul de Wales, au pasapoarte”, se arata pe site-ul lor. 

De precizat este faptul ca nici regele nu calatoreste fara documente. In loc de pasaport britanic el are o hartie cu o stema regala, care spune: „Secretarul de stat al Majestatii Sale Britanice, in numele Majestatii Sale, solicita si indeamna pe toti cei implicati sa permita detinatorului acestul document trecerea libera fara obstacole si sa-i acorde asistenta si protectia necesare.”

Cuplul care poate calatori fara pasaport

Alte doua persoane care pot calatori astfel sunt imparatul Japoniei, Tennō Naruhito, si sotia sa, imparateasa Masako. Acestia nu au obligatia de a prezenta un pasaport atunci cand calatoresc in strainatate. La sosirea in alta tara, imparatul si sotia sa trebuie doar sa prezinte documentul de la minister pentru a intra in tara. Ministerul de Externe japonez informeaza insa in prealabil statul respectiv despre vizita cuplului imperial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea