Vacante

#pericol curenti rip #curentii rip #litoral romanesc

Ce sunt curentii rip si de ce sunt acestia atat de periculosi. Trebuie sa stii asta daca mergi pe litoralul romanesc

Curetii rip reprezinta un pericol de care foarte multi dintre turistii de pe litoral nu sunt constienti. Acestia apar cand sunt valuri si pot trage o victima spre larg, chiar si cand apa este relativ mica, pana la brau.

 

Ce este curentul rip? Este un curent de suprafata, ingust si foarte puternic, care se formeaza chiar si cand apa ajunge doar pana la brau. Apare in special cand in mare sau in ocean sunt valuri, care se sparg la mal, apoi apa se retrage catre larg printr-un canal. Acest tip de curent de formeaza perpendicular cu plaja si poate avea intre 10 si 70 de metri latime. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secunda, dar viteza maxima poate ajunge si la trei metri pe secunda.

Ca o comparatie, un inotator obisnuit, antrenat, poate  inota cu 0,8 metri pe secunda, iar un inotator olimpic doi, trei metri pe secunda, iar viteza cu care curge apa unui rau de munte este de unu, doi metri pe secunda. Asadar, nu este deloc o solutie sa inoti impotriva unui curent de acest fel. 

"Puterea si viteza unui curent rip sunt cu atat mai mari, cu cat valurile sunt mai inalte si mai intense", a explicat pentru Libertatea Florin Tatui, cercetator conferentiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti si membru al Statiunii de Cercetari Marine si Fluviale Sfantu Gheorghe a Universitatii din Bucuresti.

Cum identifici curentii rip

Atunci cand sunt valuri pe mare, insa exista o zona ingusta, perpendiculara cu plaja, cu apa linistita. dar tulbure sau inchisa la culoare, acesta este un curent rip. Prin acel loc se intoarce catre larg apa adusa la mal de valuri. Exista posibilitatea sa duca cu ea si o linie de spuma, sedimente, alge sau alte materiale plutitoare, astfel incat curentul rip e mai usor de urmarit.

Acest tip de curent, rip, poate aparea si cand nu sunt valuri: atunci apa este mai agitata in zona prin care se intoarce catre larg:

"In cazul in care steagul rosu este arborat si valurile sunt foarte mari, te pot lua din apa pana la brau", mai avertizeaza Florin Tatui.

 

FOTO: mindcraftstories.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea