Vacante

#loc la fereastra #calatorie cu avionul #cancer de piele #pericol #avion

Iti place sa stai langa geam cand calatoresti cu avionul? Medicii avertizeaza asupra pericolului

Vacantele sunt asteptate cu bucurie de toata lumea, cu atat mai mult atunci cand urmeaza sa pleci intr-o destinatie noua. Persoanele care adora sa calatoreasca cu avionul aleg adesea locuri care sa le permita sa stea la geam.

 

Desi poate fi placut sa stai la geam si sa admiri privelistea, medicii atrag atentia asupra faptului ca acest obicei este unul periculos.

Dermatologii sustin ca, in momentul in care stai la geam, razele UVA si UVB, respozabile cu arsurile si leziunile cutanate ajung cu usurinta la pielea ta. In plus, acestea sunt mult mai puternice la inaltimi mari, fata de cum sunt la sol.

„Cand va aflati la altitudini mai mari, cum ar fi intr-un avion, intensitatea radiatiilor ultraviolete (UV) creste. Aceasta inseamna ca este posibil sa fii expus la niveluri mai mari de radiatii UV in timp ce zbori, in comparatie cu cele de pe sol.” a spus specialistul intr-un interviu pentru The Sun.

Medicul dermatolog Magnus Lynch a declarat pentru NHS ca statul langa geam, in avion, creste riscul de a dezvolta cancer de piele, dar si riscul de imbatranire prematura.

Razele UVB provoaca arsuri solare, in timp ce UVA patrund mai asanc in piele si sunt prezente chiar si in zilele innorate. Ambele tipuri de raze pot duce la aparitia cancerului de piele.

„Desi sticla din ferestrele avionului blocheaza cea mai mare parte a radiatiilor UVB, nu filtreaza complet radiatiile UVA. Razele UVA sunt lungimi de unda mai lungi care pot patrunde prin sticla si pot ajunge in straturile mai profunde ale pielii. Expunerea prelungita la radiatiile UVA poate duce la deteriorarea pielii, imbatranire prematura si un risc crescut de cancer de piele”, a explicat dr. Magnus.

Pilotii, de doua ori mai predispusi la cancer de piele

Un studiu publicat in 2015 arata ca pilotii si echipajul de la bordul avioanelor sunt de doua ori mai predispusi la melanom, cea mai grava forma de cancer de piele, decat restul populatiei.

Prin urmare, data viitoare cand iti cumperi bilete de avion, gandeste-te de doua ori unde vrei sa te asezi, pentru a putea preveni imbolnavirea.

Iar daca nu ai de ales, incearca sa te protejezi cat mai bine, Aplica o crema de protectie cu SPF de 50+, poarta imbracaminte lejera, din materiale naturale, deschisa la culoare si protejeaza-ti ochii cu ochelari de soare.

“Pentru a-ti proteja pielea de efectele nocive ale radiatiilor UV in timp ce stai langa o fereastra, in avion, poti trage jaluzelele.

Daca ecranul este deschis, poti aplica o protectie solara cu spectru larg si poti purta imbracaminte de protectie si ochelari de soare”, a adaugat Magnus Lynch.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea