Umanitar

#dependente #consum droguri #independenta

O usa deschisa, primul pas de la dependenta la independenta. ARAS ofera sprijin persoanelor afectate de consumul de droguri

Consumul de droguri nu reprezinta doar o problema individuala, ci si o preocupare majora de sanatate publica. Efectele devastatoare ale acestui fenomen nu se limiteaza doar la persoanele afectate direct, ci se extind asupra intregii societati. In aceasta lupta pentru a reduce riscurile si a oferi sprijin, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) deschide usi catre independenta pentru cei afectati de dependenta de droguri.

 

Dependenta de droguri poate transforma viata consumatorului, aducand cu sine izolare, pierderea controlului si riscuri semnificative pentru sanatate. In aceasta lupta, ARAS reprezinta un refugiu sigur unde consumatorii si familiile lor gasesc sprijin, indrumare si empatie. Atunci cand toate celelalte usi par sa se inchida, usa ARAS ramane intotdeauna deschisa pentru cei care cauta ajutor pentru a gestiona riscurile legate de consumul de droguri si pentru a incepe calatoria de la dependenta spre independenta.

Proiectul "ACCES 2023 - Dezvoltarea Serviciilor pentru Consumatorii de Droguri in Anul 2023" urmareste sa furnizeze servicii de reducere a riscurilor de transmitere a HIV, VHB si VHC. Proiectul ofera asistenta integrata pentru 1.000 de consumatori de droguri injectabile din regiunea Bucuresti-Ilfov. Proiectul este finantat de Guvernul Romaniei, Ministerul Afacerilor Interne - Agentia Nationala Antidrog si se desfasoara in perioada 30 iunie - 14 noiembrie 2023.

Abordarea de reducere a riscurilor este esentiala in lupta impotriva consumului de droguri. Harm reduction (reducerea riscurilor) este o atitudine sociala reglementata legal care vizeaza reducerea consecintelor negative asociate consumului de droguri si comportamentelor legate de acesta, fara a forta complet abstinenta. Scopul principal al harm reduction este sa minimizeze riscurile pentru sanatate si pentru societate asociate consumului de droguri, in special in cazurile in care abtinerea totala de la consum poate fi dificila sau chiar imposibila.

Eforturile ARAS de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri se concentreaza pe schimbul de seringi, distributia de prezervative, teste rapide pentru HIV si tratament substitutiv cu opioide. Serviciile pot fi accesate prin vizitarea Centrelor ARAS din Bucuresti (Titan, Arena, Ocol) sau prin apelarea anonima a numarului de telefon 0800 800 033.

Sub mesajul #NuRenuntamLaTine, ARAS ramane o forta vitala in lupta impotriva consumului de droguri, oferind sprijin si speranta pentru cei afectati.

Mai multe informatii pot fi gasite pe paginile social media oficiale ARAS de Facebook si Instagram.

Despre ARAS

Asociatia Romana Anti-SIDA este o organizatie non-guvernamentala activa inca din 1992. ARAS ofera programe de asistenta socio-medicala, consiliere si orientare pe piata muncii pentru persoane din diferite grupuri vulnerabile. Aceste grupuri includ persoane care traiesc cu HIV/hepatita/alte infectii cu transmitere sexuala (ITS), consumatori de droguri, persoane fara adapost, persoane de etnie roma din comunitati vulnerabile, lucratori sexuali, barbati care fac sex cu alti barbati, femei trans, si multe altele.

FOTO: instagram.com/aras_romania/, facebook.com/ARASRomania

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea