Umanitar

#renovare scoala #inaugurare scoala gimnaziala #mirela retegan # bookland

Mirela Retegan a inaugurat Scoala Gimnaziala Iojib, renovata de Asociatia BookLand cu 200.000 euro

Asociatia BookLand anunta inaugurarea Scolii Gimnaziale Profesionale „George Cosbuc” din satul Iojib, comuna Mediesu Aurit, judetul Satu Mare, in beneficiul a peste 100 de copii, dupa ample lucrari de renovare. Evenimentul de inaugurare a avut loc la finalul lunii octombrie, in prezenta Ambasadoarei BookLand, doamna Mirela Retegan, fondatoarea “Gasca Zurli”, care a acceptat invitatia de a vizita scoala modernizata pentru a-i cunoaste pe elevii din Iojib.

 

Lucrarile de renovare a imobilului au inceput in luna martie 2023, la initiativa Asociatiei BookLand, care a beneficiat de sprijinul partenerilor sai, autoritatilor si comunitatii locale. Modernizarea a fost finalizata patru luni mai tarziu, dupa o investitie totala de 200.000 euro, dintre care 155.000 euro reprezinta contributia asociatiei, iar 45.000 euro participarea Primariei comunei Mediesu Aurit.

„Experienta de la Iojib a fost pentru mine absolut fantastica. Am avut ocazia sa stau foarte aproape de copii, sa ma joc cu ei, sa le aflu nevoile si sa le dau putere si incredere. Si mi-a placut foarte tare ca am putut sa vorbesc mai mult timp cu pedagogii, cu cadrele didactice, cu educatoarele, cu invatatorii si sa le dau si lor din experienta pe care eu o am in lucrul cu copiii. Felicitari, BookLand si Primaria Mediesu Aurit, pentru ca ati transformat cladirea aceea intr-un spatiu prietenos si frumos pentru copii! Este grozav ce ati facut acolo! Iar felul in care oamenii din scoala – doamna director si toti cei pe care i-am cunoscut – inteleg sa faca o misiune din meseria lor de pedagogi mi se pare minunat. Am fost onorata si fericita sa fiu alaturi de voi! Va multumesc ca m-ati invitat sa fiu Ambasadorul acestui proiect si sunt foarte, foarte incantata ca am plecat de la intalnirea cu voi cu cateva idei minunate pe care abia astept sa le aplic si care vor fi de folos invatatorilor si educatorilor din toata Romania. Felicitari, BookLand! Sa nu te opresti, pentru ca faci mai frumoasa viata copiilor de la tara, din locurile in care e cea mai mare nevoie de sustinere si ajutor!” – Mirela Retegan, fondatoarea “Gasca Zurli”, antreprenor, autor, realizator radio, filantrop & Ambasador BookLand

„Am avut deosebita placere sa gandim impreuna si sa lucram cu o adevarata echipa de profesionisti ai Asociatiei BookLand. Daca ar fi sa compar munca noastra cu o activitate de echipa cunoscuta as spune ca am realizat cel mai frumos puzzle de mii de piese, atent alese si gandite, care mai apoi sa devina un gigant instrument de viitor, o fabrica de bine: Scoala Gimnaziala Iojib. Energia si dorinta acestor oameni de a contribui la dezvoltarea educatiei, dar si preocuparea lor pentru elevii din mediul rural, unde au pus mana de la mana o gramada de sponsori inimosi, a schimbat de acum inainte o intreaga comunitate. Multumim! Si nu cred ca este un mod mai frumos de a multumi decat dovada vie a elevilor care calca cu bucurie si dragoste zi de zi in noua lor scoala. Apreciem tot efortul asociatiei si ii incurajam sa continue pentru ca fac FOARTE BINE ceea ce fac. Imi doresc ca aceasta frumoasa colaborare pe care am inceput-o sa continue si va dorim spor si putere sa continuati sub sloganul care foarte bine va defineste: Impreuna construim oameni!” – Cristina Berinde, Director, Scoala Gimnaziala Profesionala „George Cosbuc”, Iojib

„La o prima vedere, din strada, Scoala Gimnaziala din Iojib nu parea a fi asa deteriorata. Insa, odata intrat in curtea scolii, nu numai ca te umpleai de noroi, dar te minunai cum de puteau juca fotbal copiii. La interior se vedea ca prin tavane plouase, peretii erau crapati de timp, parchetul era ca vai de el, iar de corpurile de iluminat si caloriferele vechi ce sa mai spunem? Era nevoie de o transformare totala. Astfel, cand ne-am apucat de renovare, am inceput cu verificarea instalatiei electrice, construirea tavanelor, repararea peretilor, tencuirea si apoi zugravirea acestora, inlocuirea pardoselilor vechi cu parchet, gresie si mocheta, apoi inlocuirea corpurilor de iluminat si repararea caloriferelor. In paralel, in lunile de vara, am renovat si exteriorul scolii. Am inlocuit sistemul pluvial si am montat glafuri, am construit alei si am pavat trotuarele si curtea interioara, atat cu piatra naturala, cat si cu pavele si borduri. Si nu puteam sa ignoram acea curte atat de ofertanta, asa ca ne-am propus sa le oferim motiv zilnic de zbantuiala elevilor si le-am construit un teren de sport.” – Mihaela Petrovan, Presedinte, Asociatia BookLand.

Transformarea scolii a fost sustinuta de Primaria Mediesu Aurit, care a acoperit 75% din valoarea costului de manopera. Au contribuit de asemenea numeroase companii private care sustin Asociatia BookLand in misiunea sa educationala: Leroy Merlin, MaxBet, SAP Romania, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel Romania, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery Romania, Sipex, Arco Media, Linde Gaz Romania, Profi, Indfloor Group, Caparol, Rocas Decor, OSF Digital, Pardoseli Sportive Otto, EuroTigla, Umbriterm, Holver, KSC Transport, Temad, Quadral ProfiDecor, Policolor, Raveli, Remat Maramures, Siniat, Masterplast, Kovostroj, Trivolt Distribution, Pepiniera „Gradina verde”, Promelek XXI SA si ATIP Design.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 - 2023, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177.

Si pentru ca BookLand si-a propus din 2025 sa asigure un pachet complet de servicii educationale, asociatia se pregateste de constructia primului Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, unde vor fi formati specialisti in productie si servicii. Campusul isi va deschide portile in judetul Arges, pentru ~300 de elevi din mediul rural si va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal (cu profil profesional), functionand ca o scoala privata, dar 100% gratuita, cu o programa comparabila cu cea din campusurile occidentale si dotata cu toate spatiile si facilitatile aferente: laboratoare, biblioteca, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina legume si solar. Mai mult, elevii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus si in cadrul companiilor partenere, urmand ca, dupa finalizarea studiilor, sa poata accesa oportunitatile de angajare asigurate de partenerii economici BookLand. Investitia este estimata la peste 5 milioane de euro si reprezinta pilonul unui demers scalabil, urmand ca experienta dobandita in acest proiect sa stea la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale BookLand.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru sanse egale la o educatie de calitate oentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De peste 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. “Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 scoli rurale renovate & echipate, 15.000 copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite!

In 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor un loc de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea