Umanitar

#inaugurare scoala #. marius moga #scoala

Marius Moga a inaugurat Scoala Gimnaziala din satul Calnic, renovata de Asociatia BookLand

Evenimentul de inaugurare a Scolii Gimnaziale din satul Calnic, comuna Calnic, judetul Alba, a avut loc in prezenta artistului Marius Moga, cantaret, compozitor si producator muzical, care a acceptat invitatia de a deveni Ambasador BookLand si de a vizita scoala, petrecand cateva ore alaturi de profesori, elevi si parinti din comunitatea locala.

 

Lucrarile de renovare au avut loc in intervalul martie 2023 – ianuarie 2024, iar valoarea totala a investitiei a fost de 200.000 EURO, sponsorizarile atrase de Asociatia BookLand insumand 145.000 EURO, iar contributia Primariei Calnic fiind de 55.000 EURO, reprezentand 27% din costul intregii renovari. Membrii comunitatii locale s-au implicat la randul lor, sustinand zilnic cu o masa calda echipa de muncitori.

Niciun colt din scoala nu a ramas neatins, pentru ca aceasta cladire veche (1927) se afla intr-o stare avansata de degradare si avea urgenta nevoie de renovare. Apa se infiltra prin acoperis la fiecare ploaie, podelele scartaiau si erau mancate de carii, peretii erau crapati, vantul suiera prin usile vechi, centrala pe lemne nu mai facea fata pentru a incalzi salile de clasa, iar grupurile sanitare erau in exteriorul cladirii – si acestea intr-o stare jalnica. Dupa renovare, totul este nou si modern in scoala, iar copiii au parte de toate conditiile necesare pentru a merge cu drag sa invete.

„Muzica e pasiunea mea in viata. Am descoperit-o in copilarie si nu i-am mai dat drumul de-atunci. Talentul nu e totul, e nevoie si de multa munca. Iar norocul? Norocul ti-l faci singur, dar nu fara ajutorul celor din jur. Tata mi-a luat un pian de jucarie de la care a plecat fascinatia pentru note, apoi profesorul meu de pian m-a ghidat in a descoperi armoniile si structura muzicala, prietenii apropiati mi-au dat feedback atunci cand piesele mele nu se puteau numi piese. 1.000 de cantece mai tarziu si peste 100 de artisti cu care am lucrat m-au ajutat sa-mi creez un nume in lume si sa-mi cresc increderea in mine, astfel incat, intr-o zi, sa pot sa dau si eu mai departe. Mi-as dori ca fiecare copil sa aiba sansa de a-si gasi drumul in viata. Sa aiba un loc unde sa invete nu doar cunostinte generale, dar si abilitati noi si puterea de a crede in destinul lui. Cu putin curaj si indrumare din partea parintilor-profesorilor, copiii pot schimba lumea! Ma bucur ca am avut onoarea sa ajut la strangerea fondurilor pentru renovarea scolii din Calnic, judetul Alba, si ca, acum, tinerii de acolo au un spatiu unde sa-si dezvolte aspiratiile si visurile in viitoare cariere de succes. Incepand din copilarie, unde incepe totul!” – Marius Moga, Cantaret, compozitor, producator muzical & Ambasador BookLand.

„E tare greu sa descriu in doar cateva cuvinte ce simt. Sunt multe cuvinte de multumire, acoperite de curaj, speranta, incredere, implicare, cooperare, colaborare, vise, vreme rea, puse cap la cap pentru aceasta scoala. Nu, nu a fost greu si nici complicat, pentru ca ne-am dorit. Am dorit o scoala la fel ca cele din oras, curata, frumoasa, cu bai interioare, flori, spatiu de joaca pentru copiii satului. Ne-am implicat toti, cu mic, cu mare, cum a putut fiecare la momentul potrivit. Nicio clipa nu am simtit greutati. Probabil greutatea am fost eu pentru altii, am prea insistat, am cerut, am tot sunat fara sa ma uit la ceas, nu stiu. Cert este ca am gasit sprijin mereu si de fiecare data. Recunostinta, daruire, implicare, colaborare, prietenie, sprijin. Asta a insemnat acest proiect. O colaborare extraordinara a Asociatiei BookLand, a mea, a oamenilor din scoala, a colegilor mei, a primarului, a viceprimarului, a oamenilor din sat, a copiilor care strigau ‘Viu si io, doamna?’ si carora le spuneam ‘Da, hai!’. Toata lumea din jurul nostru a inteles nevoia de a ne ajuta. Devotamentul sa construim pentru noi a dat roade.” – Ana Matis, Director Scoala Gimnaziala Calnic

„Nici macar un centimetru nu a ramas neatins cand ne-am apucat de renovarea Scolii Gimnaziale din satul Calnic (jud. Alba). Totul a trebuit refacut in aceasta cladire centenara. Am turnat sape noi, am reparat peretii si am montat tavane false, am construit doua toalete in interior, am reparat si extins instalatia electrica, am reconstruit instalatia termica odata cu inlocuirea vechiului cazan de lemne si am conectat instalatia sanitara la fosa existenta. Usi noi (cele speciale de acces in scoala au fost facute cu dedicatie), calorifere noi, corpuri de iluminat noi, jaluzele noi, gresie-faianta moderna, mobilier nou. Iar la exterior, dupa ce am inlaturat tigla veche am adus o alta, din beton, care va dainui cel putin 100 de ani. Bineinteles ca am termoizolat energetic scoala cu polistiren, am aplicat si tencuiala decorativa si am montat pavele si borduri in curtea scolii, unde copiii harnici au ajutat la sadirea bradutilor. Punctul lor de intalnire de acum incolo il stim: sculptura amplasata in curte, un loc de poveste si la propriu, si la figurat. Ah, si am inlocuit si poarta veche cu una din fier forjat, construind si 2 marchize deasupra intrarilor.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

Transformarea a fost sustinuta de Primaria Comunei Calnic, care a acoperit 27% din costul intregii renovari, pentru ca elevii sa aiba parte de conditii excelente de invatatura. Demersul a fost sustinut de 51 de companii private si asociatii care sustin misiunea educationala BookLand in mediul rural: Leroy Merlin, BMI Bramac, SAP, Vopseaua Oskar, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, Sipex, Serv Class, Siniat, UniCredit Consumer Financing, Coca Cola, Zentiva, Turbomecanica, Stift Lux Design, Porta Doors, Echipa de Tamplarie, Benati, Zahar Margaritar, Raveli, Asociatia Bine Pentru Oameni, Titan Machinery Romania, Elis Pavaje, Ravago ROM, Kronospan, Caparol, Hirsch Porozell, Radox, Romstal, Mobila Dalin, Madrugada, Menatwork, KSC Transport, Hasit, Masterplast, Bravo Group, Dupex, Instal Impex, Kovostroj, Policolor, Foundever, Isomat, Temad, Almalux, Luxten, Savelectro, Carboplak, Total NSA, Comunitatea Competenti, Corecti si Utili (CCU), Pepiniera „Gradina Verde”, Atip Design, Promis Advertising.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli si gradinite din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 - 2024, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice, dar si mobilizand sute de companii private sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creeaza un viitor mai bun si sustenabil pentru copiii din satele si comunele Romaniei, contribuind la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei in comunitatile rurale!

In 2024, BookLand face pasul urmator, pentru a se ocupa nu doar de cladirile in care invata copiii din mediul rural, ci si de educatia lor propriu-zisa. Vara aceasta asociatia va incepe sa construiasca primul sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural in comuna Vulturesti din judetul Arges (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, incepand din 2025, muncitorii calificati de care Romania are atata nevoie. Dascali motivati vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala in acest centru educational 100% modern, pus GRATUIT la dispozitia elevilor si dotat cu toate facilitatile necesare pentru a sustine performanta educationala & profesionala (cu sali de clasa ‘scoase’ in natura, ateliere de lucru, laboratoare, biblioteca, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar). Asociatia si-a propus astfel sa revolutioneze invatamantul profesional, implementandu-l acolo unde-i sade mai bine - la sat -, deruland programe in sistem dual alaturi de agentii economici carora le va pregati teoretic si practic viitorii angajati, expunandu-i pe copiii din mediul rural inca din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din judetul lor, indrumandu-i sa-si descopere vocatia si cultivandu-le taria de caracter prin respectul fata de munca. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO, iar experienta dobandita in acest proiect va sta la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale in sistem dual, in mediul rural, pentru a incuraja stabilitatea, sustenabilitatea si prosperitatea.

Toti cei care impartasesc viziunea BookLand pentru sanse egale la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achizitionand Soricelul BookLand sau completand Formularul 230 si redirectionand 3.5% din impozitul pe venit catre Asociatia BookLand.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite. In 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023). 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea