Umanitar

#inaugurare scoala #boobland #renovare scoala #fuego

Paul Surugiu Fuego, Ambasador BookLand, a inaugurat Scoala Gimnaziala „Simion Balint”, renovata cu 350.000 euro

Scoala Gimnaziala „Simion Balint” din satul Copaceni, comuna Sandulesti, judetul Cluj, a fost inaugurata dupa ample lucrari de renovare si constructie derulate timp de un an de Asociatia BookLand, cu sprijinul partenerilor si autoritatilor locale. Renovarea corpului 1 al scolii, constructia noului corp de cladire si transformarea mansardei corpului 3 in Laborator IT au fost posibile in urma unei investitii de 230.000 euro asigurata de Asociatia BookLand si a unei contributii de 120.000 euro din partea Primariei Sandulesti.

 

Artistul Paul Surugiu Fuego, nascut la doar cateva minute distanta de satul Copaceni, a reprezentat Asociatia BookLand in calitate de Ambasador si a inaugurat Scoala Gimnaziala „Simion Balint” renovata. Evenimentul a marcat incheierea lucrarilor derulate de Asociatia BookLand impreuna cu partenerii sai – prin renovarea celor doua corpuri de cladire existente si construirea unui nou corp de cladire – totul pentru a le asigura elevilor cele mai bune conditii. Orele petrecute de Paul Surugiu Fuego alaturi de comunitatea din Copaceni au fost, in egala masura, un prilej de a sarbatori impreuna cu elevii si cadrele didactice si de a transmite mesaje de incurajare pentru un nou an scolar in care copiii vor invata in sali de clasa calduroase, primitoare si dotate la standarde moderne.  

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 - 2023, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice si mobilizand peste 700 de companii sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Astfel, implicand companiile private, primariile, cadrele didactice, parintii si elevii intr-un parteneriat care creeaza un viitor mai bun pentru copiii din satele si comunele Romaniei, BookLand contribuie la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei intr-o comunitate rurala.

„M-am bucurat sa revin pe meleagurile natale, in locurile in care am copilarit si m-am format. Sunt bucuros sa fiu Ambasador BookLand si felicit aceasta initiativa de a sprijini si a investi in educatia tinerilor din mediul rural, in formarea viitorului in conditii optime, prin sprijinul comunitatii unite. Scoala este, dupa parerea mea, cheia viitorului; aici inveti cum sa fii independent, cum sa-ti dramuiesti timpul, ambitiile si sentimentele. Si, poate cel mai important, aici iti conturezi caracterul. De multi ani incoace, scoala romaneasca e oarecum diferita. Sufera tot felul de schimbari si toata lumea a uitat ca trebuie sa-ti placa sa mergi la scoala, sa-l faci pe copil sa fie fascinat atunci cand paseste pragul institutiei. Chiar daca are teme de facut, chiar daca nu stie si-i greu, trebuie sa existe dragostea de a fi in locul acela, iar copiii din ziua de azi si-au pierdut-o. Si e pacat! Sa-i facem sa vina de drag la scoala! Mai ales intr-o scoala noua, dotata cu tot ce trebuie, moderna ca aceasta!” – Paul Surugiu Fuego, cantaret, pictor, actor, compozitor, moderator si realizator de televiziune & Ambasador BookLand. 

„Am avut imensa bucurie de a fi selectati de Asociatia BookLand in acest frumos si benefic proiect de reabilitare si constructie a scolii noastre. Dumnezeu sa va daruiasca putere si sanatate sa puteti lucra in continuare la aceste proiecte prin care se asigura elevilor din mediul rural sansa la o educatie de calitate. Sunt copii care abia asteapta sa dovedeasca lumii de cate lucruri sunt in stare. Le multumim tuturor celor care au avut incredere in copiii nostri!” – Ioana Sirb, Directoarea Scolii Gimnaziale „Simion Balint”.

„Sunt rare comunitatile rurale in crestere. Asa ca atunci cand dam de o comunitate infloritoare, cu multi romani intorsi acasa, e o mare bucurie. Stim ca investitia noastra e pe maini sigure. Scoala din Copaceni inseamna de fapt 3 corpuri de cladire (practic, acum 4). Am inceput prin a renova Corpul 1 de scoala, unde am reparat si zugravit peretii, am turnat sape de ciment in locul pamantului de sub dusumelele vechi, am montat parchet, gresie, corpuri de iluminat, usi si calorifere, am schimbat instalatia sanitara si am reabilitat complet toaleta din incinta scolii, am adus mobilier, am termoizolat cladirea si am tencuit-o, am schimbat acoperisul si am plantat braduti si butasi de trandafir in curtea scolii. Pe cand finalizam renovarea, am fost intrebati daca am fi de acord sa contribuim si la extinderea acestui corp prin o anexa similara, dat fiind ca scoala are multe cereri de inscriere pentru copii in clasele I-IV, iar cele 3 sali de clasa n-ar fi fost suficiente. Va puteti imagina cate etape implica o constructie de la zero. Intre timp, ne-am apucat si de mansarda Corpului 3 de scoala, transformand-o in Laborator de Informatica. Nu e usor sa transformi un pod banal in asa ceva, insa noua ne-a iesit! Echipamentele IT au fost obtinute de Primaria Sandulesti printr-un proiect guvernamental. Impreuna am facut totul pentru ca elevii acestei scoli sa se bucure de acum incolo de conditii excelente de invatatura.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand.

Transformarea scolii a fost posibila cu sprijinul Primariei Sandulesti, care a sustinut integral costurile de manopera si a oferit sprijinul logistic necesar. Autoritatii locale i s-au alaturat cateva zeci de organizatii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Asa Cons, Asociatia „Prima Data Acasa”, Leroy Merlin, Max Bau, Bilka, MaxBet, UniCredit Consumer Financing, SAP, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery Romania, Sipex Company, Arco Media, Linde Gaz Romania, Austrotherm, Wienerberger, Holcim, Holver, Fundatia „O speranta in plus”, Fundatia Madrugada, Vetimex, Foundever, Cesarom, Caparol, Siniat, Dakea, Ravago ROM, Kronospan, Purmo Group, Hasit, Masterplast, Instal Impex, Lexundros Design, Luxten, Porta Doors, Terra Impex, Raveli, Comunitatea „Competenti, Corecti, Utili”, Sanotechnik, Suntech, Almalux, Pepiniera „Gradina verde”, Promelek XXI, Ferro Romania, Misavan, Atip Design.

Si pentru ca BookLand si-a propus din 2025 sa asigure un pachet complet de servicii educationale, asociatia se pregateste de constructia primului Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, unde vor fi formati specialisti in productie si servicii. Campusul isi va deschide portile in judetul Arges pentru ~300 de elevi din mediul rural si va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal (cu profil profesional), functionand ca o scoala privata, dar 100% gratuita, cu o programa comparabila cu cea din campusurile occidentale si dotata cu toate spatiile si facilitatile necesare: biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar. Mai mult, elevii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus si in cadrul companiilor private, urmand ca, dupa finalizarea studiilor, sa poata accesa oportunitatile de angajare asigurate de partenerii economici BookLand. Investitia este estimata la peste 5 milioane euro si reprezinta pilonul unui demers scalabil, urmand ca experienta dobandita in acest proiect sa stea la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale BookLand.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru sanse egale la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De peste 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite! In 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023). 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea