Spiritualitate

#batut in lemn #semnificatie #obicei

De unde a aparut obiceiul de a bate in lemn. Ce trebuie sa stii despre acesta

Romanii tin cont de multe superstitii si traditii in diferite situatii. Printre ele se numara si obiceiul de a bate in lemn, despre care multi oameni nu stiu semnificatia. De unde a aparut acest obicei si ce inseamna?

 

Faptul ca oamenii bat cu degetele in lemn pentru a atrage norocul sau pentru a alunga ghinionul este deja o superstitie obisnuita. Dar ce inseamna acest lucru? Etnologii au descoperit o legatura intre protectia care este oferita de natura si acest obicei. Potrivit acestora, este vorba despre un adevarat ritual de protectie, nu doar despre o banala superstitie.

Astfel, a bate in lemn este o expresie foarte des utilizata, desi multi dintre oameni nu stiu care este originea acesteia si a superstitiei pe care o exprima. Acest obicei ar proveni de la pagani, care obisnuiau sa cheme in ajutor spiritele care locuiesc in copaci pentru a alunga ghinionul sau pentru a practica recunostinta. Treptat, crestinii au legat acest obicei de a bate in lemn de lemnul crucii de la rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos. Asadar, gest de a bate in lemn are scopul de a alunga spiritele rele sau de a anihila o profetie nefavorabila.

In Grecia, spre exemplu, obiceiul de a bate in lemn se leaga de imprejurarile in care auzi pe cineva spunand un lucru rau si atunci se face gestul indicat de expresia apotropaica, astfel incat sa nu se manifeste raul.

Acest obicei exista si in Croatia, Bosnia si Hertegovina sau Muntenegru. Se foloseste tunci cand se spune ceva pozitiv sau afirmativ despre cineva sau ceva, cu scopul ca acel lucru bun sa nu se schimbe.

Si bulgarii au obiceiul de a bate in lemn. Fac asta pentru protectia impotriva raului, nu pentru a atrage norocul. In cazul in care acestia nu au la indemana un obiect din lemn, bat cu degetele in cap si cu aceeasi mana se trag de lobul urechii spunand: “Dumnezeu ne pazeste!” si “Fie ca diavolul sa nu auda!”. 

Spaniolii bat in lemn atunci cand isi doresc ca o situatie favorabila sa continue si spun:  “Toata saptamana a fost bine (bat in lemn) sfarsitul de saptamana va fi la fel!”. In Israel oamenii spun “Fara ochiul rau!” in timp ce bat in lemn. Spun asta atunci cand cineva spune lucruri bune care i s-au intamplat lui sau altcuiva, astfel incat acestea se vor repeta si, in acelasi timp, se previne invidia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea