Spiritualitate

#pregatiri pentru sfestanie #slujba sfestanie #sfestanie #ce trebuie pus pe masa cand faci sfestanie

Ce trebuie pus pe masa cand faci sfestanie si tot ce trebuie sa stii despre acest obicei

Ce trebuie pus pe masa cand faci sfestanie? Aceasta este intrebarea pe care multi credinciosi si-o pun in momentul in care se pregatesc pentru oficierea acestei slujbe importante.

 

Dar sa incepem cu inceputul. In primul rand trebuie clarificat faptul ca sfestania este numele popular pe care il poarta slujba de sfintire a aghiasmei mici, agheasma cu ajutorul careia preotii sfiintesc casele oamenilor. Este una dintre cele mai comune si populare slujbe pe care preotii le tin in casele credinciosilor, toate celelalte tinandu-se strict la biserica. Slujba se poate oficia de fiecare data cand oamenii se muta intr-o casa noua, cand sufera de boli grele sau trec prin necazuri mari. Astfel se binecuvanteaza locuinta, toate persoanele prezente si animalele din casa si ograda.

Ce trebuie sa stii inainte de a face sfestanie

In primul rand, este important de mentionat ca persoana care ii cere preotului sa faca sfestanie, trebuie sa posteasca si sa se spovedeasca. Este de preferat ca si ceilalti membri ai familiei, care locuiesc in aceeasi locuinta, sa faca acelasi lucru. Apoi, in momentul in care preotul vine acasa, acesta trebuie intampinat cu sufletul deschis si fara pacate ascunse.

De asemenea, in ziua in care preotul vine acasa, nu trebuie sa gatesti mancare de dulce, ci doar de post, iar casa trebuie sa fie perfect cutata. Niciun membru al familiei nu trebuie sa consume carne, lactate sau oua.  

Casa trebuie curatata luna, iar gospodina nu trebuie sa gateasca nimic de dulce in ziua respectiva. Toata familia trebuie sa tina post, nimeni nu trebuie sa manance carne, lapte, branza sau oua.

Ce trebuie pus pe masa cand faci sfestanie

Este important ca gospodina casei sa stie ce trebuie pus pe masa cand faci sfestanie. Cand vine preotul este important ca o masa sa fie asezata catre rasarit sau catre icoanele din casa si sa fie acoperita frumos cu o fata de masa.

Ce trebuie pus pe masa cand faci sfestanie :

  • Un vas larg cu apa curata;
  • Un manunchi de busuioc;
  • Doua sfesnice cu lumanari din ceara curata;
  • Catuie, tamaie si carbune;
  • O icoana;
  • Un pomelnic cu toti cei ai casei si chiar cu rudele decedate;
  • Paine;
  • O sticla cu ulei;
  • O carafa cu vin rosu.

Preotul va aseza, pe aceeasi masa, Crucea, Evenghelia si Agheasmatarul. Cei care participa la slujba trebuie sa stea in spatele preotului.   

Preotul incepe slujba cu o binecuvantare, apoi rosteste psalmul 50 si psalmul 142. Dupa aceea, preotul tamaiaza toata casa, incepand cu icoanele. Urmeaza apoi o serie de rugaciuni si tropare. 

Se spun apoi rugaciunile pentru sfiintirea apei, iar cei prezenti sunt stropiti cu agheasma rezultata, iar acestia trebuie sa se inchine si sa sarute Crucea. La final sunt pomenite persoanele din pomelnic si se tine o mica slujba pentru rudele decedate.

Cand se poate oficia slujba de sfestanie

Potrivit traditiei ortodoxe slujba de sfestanie se poate realiza oricand este necesar, insa preotii recomanda sa se faca acest lucru miercurea, vinerea si in timpul posturilor de peste an. Singurele perioade in care sfestania nu se realizeaza sunt zilele de dupa Paste si Craciun.

FOTO: stirilekanald.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea