Sanatatea copilului

# acces la medici # copii mediu rural #mortalitate infantila #medici

Rata mortalitatii infantile, o problema frecventa in randul prematurilor. Medicii de familie lipsesc din mediul rural, parintii nu au acces la informatii

In Romania rata mortalitatii infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de preventie este limitat, inechitabil si neuniform din punct de vedere al calitatii serviciilor. In 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, in conditiile in care doar 47% din localitati au suficienti medici de familie si 328 de comune nu au medic de familie.

 

Distributia unitatilor medicale si a medicilor in Romania este inegala intre zonele rurale si cele urbane, iar numarul de medici de familie scade constant in rural. Cheltuielile alocate pentru asistenta medicala preventiva sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice si de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeana.

Proiectul „Primul pas spre sanatate” va facilita accesul la servicii medicale si sociale de calitate pentru 3.000 de gravide si copii cu varsta intre 0 si 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialisti, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila. In acelasi timp, va creste gradul de informare a gravidelor si mamelor tinere in legatura cu importanta controalelor medicale pre si post-partum, precum si a controalelor medicale pentru copii.

Sprijinul se va indrepta catre gravidele si copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii si programe de educatie si de sanatate, din comunitati defavorizate, din judetele: Arges, Brasov, Botosani, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis, Tulcea si Vaslui. Cabinetele de familie au fost selectate astfel incat medicii de familie sa ofere un spectru mai larg de interventii medicale, inclusiv servicii medicale in domeniul ecografiei.

„In zonele rurale, existenta medicului de familie si a unui cabinet medical este singura sansa pentru a primi tratamente la timp. Avand in vedere numarul mic de medici de familie in zonele rurale, acestia sunt nevoiti sa asiste persoane de toate varstele, de la nou-nascuti pana la persoane varstnice, femei insarcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilitati materiale si financiare insuficiente unui nivel de viata decent. Existenta unui cabinet de medicina de familie in zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuarii examinarii medicale de baza si oferirii de tratament, constituie o garantie si o necesitate pentru asigurarea sanatatii populatiei. Problemele familiilor care traiesc in comunitatile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesionisti din domeniile social, medical si educational, care sa asigure o interventie integrata si personalizata, sa raspunda nevoilor individuale ale fiecarui beneficiar si sa creeze o punte de legatura intre domeniul medical si persoanele vulnerabile”, explica Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

„Monitorizarea sarcinii este esentiala pentru prevenirea si limitarea complicatiilor post natale si ajuta la limitarea cheltuielilor ulterioare. Ne alaturam Organizatiei Salvati Copiii cu scopul de a sustine sanatatea timpurie in comunitatile dezavantajate, in vederea reducerii mortalitatii infantile in Romania. De asemenea, initiativa noastra de dotare a cabinetelor de familie reprezinta o oportunitate de a contribui la imbunatatirea conditiilor profesionale si pentru medicii din aceste comunitati.”, a declarat Ana Maria Mihaescu, Presedinta Fundatiei OMV Petrom.

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani. Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului