Sanatatea copilului

#certificate virginitate #persoane fizice #romania

Certificatele de virginitate nu mai pot fi efectuate in Romania, la cererea persoanelor fizice

Schimbare in Romania. Certificatele de constatare a virginitatii femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial. Totul in urma unui ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei. A fost publicat recent in Monitorul Oficial.

 

Potrivit acestui ordin al Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei, examinarea genitala pentru constatarea virginitatii se mai poate efectua doar in cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autoritatilor, si nu la cererea persoanelor fizice. Decizia a fost luata dupa ce  societatea civila a tras un semnal de alarma asupra acestor teste, fiind considerate de Organizatia Mondiala a Sanatatii o incalcare a drepturilor omului.

Pana recent, in unitatile de medicina legala din Romania se puteau face doua tipuri de verificare a virginitatii femeilor: cele care  aveau legatura cu o ancheta penala si cele realizate la cerere, de catre parinti, in special, de catre tati. 

In anul 2019, in tara noastra,  aveau legatura cu o ancheta penala si cele realizate la cerere, de catre parinti – in special, de catre tati. A fost vorba despre 1000 de teste pe an. Acum insa este considerata o procedura intruziva, care poate genera efecte fizice si psihologice nefaste asupra femeilor. Astfel, practica testarii virginitatii in randul femeilor, la cererea unor persoane fizice, a fost eliminata oficial, in urma ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei, publicat marti, 2 mai a.c., in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 370.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului