Plante de gradina

#plante gradina #magneziu #gradina #magneziu plante

Influenta magneziului asupra plantelor de gradina

Magneziul se numara printre cele 13 substante nutritive din sol, necesare plantelor. Acest mineral, ce intra in categoria micronutrientilor, are o influenta simtitoare asupra plantelor din gradina. Cum se manifesta aceasta, descopera in continuare!

Rolul magneziului in dezvoltarea plantelor

Magneziul este mineralul care se afla in spatele procesului de fotosinteza la plante. In absenta sa, dezvoltarea plantelor este imposibila, intrucat clorofila nu poate capta energia soarelui, necesara pentru ca fotosinteza sa aiba loc.

Un mineral necesar si oamenilor, la plante magneziul se localizeaza la nivelul enzimelor, in interiorul moleculelor de clorofila. Plantele folosesc magneziul si la metabolismul carbohidratilor, dar si la stabilizarea membranei celulare.

Deficienta de magneziu

Implicat in procesul de fotosinteza, magneziul este vital pentru buna dezvoltare a plantelor de gradina. Prin urmare, o eventuala deficienta de magneziu poate crea probleme serioase si afecta o intreaga cultura.

De regula, deficienta de magneziu apare in solurile care nu contin o cantitate suficienta de materie organica (aceasta fie este foarte putina, fie lipseste in totalitate). Situatia poate fi determinata de caderile abudente de precipitatii si afecteaza solurile nisipoase sau acide, din care substantele nutritive se vor scurge din cauze umiditatii in exces.

De asemenea, solurile care contin o cantitate sporita de potasiu, unul dintre macronutrientii necesari plantelor, pot cauza, la randul lor, o deficienta de magneziu la nivelul plantelor. Astfel, in loc sa absoarba cantitatea necesara de magneziu, plantele vor absorbi potasiul in exces.

Cum identifici deficienta de magneziu la plantele din gradina? Pentru inceput, afla ca aceasta este mai frecventa la rosii si meri. Printre primele simptome se numara aparitia unor dungi portocalii la nivelul frunzelor, situate intre nervuri. Daca deficienta de magneziu nu este remediata in timp util, dungile devin maro.

Un alt semn al deficientei de magneziu este necroza frunzelor si, in cele din urma, caderea lor, fenomen care poate cauza moartea plantei.

In functie de plantele afectate, deficienta de magneziu poate fi identificata si prin aparitia unor pete mov sau rosiatice la nivelul frunzelor.

Corectarea deficientei de magneziu

Exista mai multe metode prin care poti corecta deficienta de magneziu la plante. Poti incerca aplicarea unui compost organic, bogat in substante nutritive. Stratul de compost pastreaza umiditatea la nivelul solului si evita scurgerea substantelor nutritive in urma ploilor abundente. Intrucat compostul contine o cantitate insemnata de magneziu, aplicarea acestuia va corecta eventuala deficienta si va preveni instalarea uneia noi.

O alta varianta de corectare a deficientei de magneziu este aplicarea de saruri Epsom sau sare amara (sulfat de magneziu). Prepara o solutie din 8 linguri de saruri Epsom, 8 litri de apa si 1-2 picaturi de detergent lichid de vase. Amesteca solutia obtinuta si aplic-o la nivelul plantelor cu ajutorul unui pulverizator.

Foto: fielder-nutrition.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului