Plante de gradina

# toaletare trandafiri #trandafiri #gradina #primavara

Gradina de trandafiri. Lucrari de primavara pentru flori superbe si parfumate

Luna martie este cea in care gradinile se umplu de florile primaverii. Narcise, primule, toporasi, viorele, zambile, toate infloresc pentru a ne desfata simturile si a ne bucura inimile, insa nu trebuie sa neglijam in aceasta perioada nici plantele decorative care mai au pana la inflorire, in special trandafirii.

Iubitorii de trandafiri care doresc sa aiba flori minunate si parfumate in acest an trebuie sa se apuce de lucrarile de intretinere inca din luna martie. E drept, acestea este bube sa fie demarate odata ce prognoza meteo devine favorabila, pentru ca o zapada venita prin surprindere poate dauna plantelor, mai ales celor tinere, plantate in toamna si lasate sa ierneze sub clopote de plastic, pentru protectie.

Cum pregatesti trandafirii pentru un an bogat

Oricine care sta la curte are cel putin un trandafir si este imposibil sa nu te bucuri de florile sale mari si frumoase. Totul depinde insa de felul in care ii ingrijesti la iesirea din iarna.

Daca nu ai suficienti trandafiri, luna martie este ideala pentru plantarea lor, iar daca vrei sa raresti tufele deja existente si sa le replantezi sau sa le muti pe cele pe care le ai in locuri in care sa se simta mai bine, tot acum este indicat sa o faci.

Trandafirii se planteaza in gropi suficient de adanci, pentru ca radacinile sa fie bine ingropate si sa se prinda; este indicat ca odata cu plantarea sa faci si operatiunea de fertilizare (fosfor, azot, potasiu). Formeaza un musuroi in jurul butasului, pentru a feri planta de deshidratarea ce poate fi provocata de vantul uscat de primavara. Planteaza-i in locuri unde se vor bucura de soare din belsug, pentru ca le place caldura, si lasa suficient spatiu intre tufe, mai ales daca plantezi soiuri cataratoare sau trandafiri-pom.

Ce trebuie sa stii despre taierea trandafirilor

Trandafirii se taie in luna martie pentru a le stimula cresterea, pentru a determina forma tufei si pentru a favoriza formarea unor inflorescente ca in revistele despre gradinarit.

Rezerva-ti o zi din martie pentru a toaleta tufele de trandafiri pentru ca nu este treaba tocmai usoara.

Inainte de taiere, este bine sa desfaci musuroaiele facute in toamna, iar apoi incepeti sa indepartati in primul rand ramurile batrane si uscate si pe cele care au degerat peste iarna si s-au innegrit. Chiar daca iti este mila, e bine sa stii ca, cu cat vei taia mai mult din tufe, cu atat trandafirii tai vor avea mai multe inflorescente:

• dezinfecteaza cu alcool foarfeca pe care o folosesti inainte de a incepe taierea;

• lasa trei pana la cinci ramuri de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei si inlatura-le pe cele care se incaleca;

• indeparteaza ramurile slabe si "ondulate";

• ramura cea mai batrana se taie cat mai scurt;

• taie trandafirul astfel incat ramurile ramase sa fie orientate spre exterior;

• tulpinile taiate vor fi arse, pentru a preveni raspandirea bolilor si daunatorilor.

La plantele pe care le doriti mai inalte, este indicat sa faceti taierea ramurilor undeva la 50 cm deasupra solului sau deasupra celui de-al treilea mugure de pe ramura.

Pentru toaletarea trandafirilor cataratori, primavara se taie doar ramurile rupte, degerate si cele prea lungi, iar cele batrane vor fi indepartate o data la doi, trei ani.

Foto: pxhere.com / piqsels.com / pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare