Plante de gradina

#plantare seminte #seminte #seminte inteior

Cum sa plantezi seminte iarna, in interior

Odata cu venirea sezonului rece, gradinaritul nu mai este una dintre indeletnicirile pe care le mai poti face pe langa casa. Totusi, daca esti foarte pasionat de gradinarit si nu te poti opri din aceasta activitate, poti face asta si in interiorul casei. Iata cateva sfaturi utile de care trebuie sa tii cont:


1. Ia-ti ghivece mari si pamant fertil

Mai intai, amenajeaza-ti in casa un colt sau o camera luminoasa in care sa asezi ghivece mari sau chiar ladite din lemn, confectionate de tine. Gradinaritul de interior iti poate aduce satisfactii rapide si incantatoare, deoarece poti creste soiuri de plante neobisnuite, pe care nu le poti obtine nici in pepiniere. In plus, economisesti si bani, deoarece un pachet de seminte costa mult mai putin decat un rasad si nici nu ai nevoie de echipament de gradinarit ultraperformant.


2. Mediul necesar

Plantele sau legumele pe care le cresti in interior au nevoie de foarte multa lumina si de un pamant bogat in minerale si vitamine. La magazinele specializate poti gasi un astfel de sol. Fereste-te de sacii de pamant care sunt comercializati in magazinele alimentare sau supermarketuri, deoarece acestea nu sunt foarte fertile.


3. Analizeaza pachetele de seminte

Inainte de a cumpara semintele, citeste instructiunile si afla cand este cel mai potrivit moment pentru insamantare. Trebuie sa stii care este perioada lor de germinare, pentru a putea sa le muti in gradina odata cu debutul primaverii. Pe pachete vei gasi, de asemena, si conditiile de care au nevoie plantele ca sa creasca sanatos. Ai grija insa si la data de valabilitate a acestora, deoarece semintele vechi nu vor germina niciodata.


4. Asigura-le lumina

Rasadurile au nevoie in general de o temparatura cuprinsa intre 23 si 28 de grade Celsius. Plantele tinere tanjensc dupa lumina solara aproape 12-14 ore pe zi. Asigura-te ca plantele au nevoie de tot ceea ce le trebuie. Cumpara o lampa fluorescenta si monteaz-o deasupra rasadurilor, la 4-6 centimetri distanta. Poti regla si temperatura solului, montand un covoras termic sub acestea.


5. Faciliteaza-le tranzitia cu mediul exterior

Dupa ce semintele au germinat, incearca sa aclimatizezi plantele cu exteriorul. Inainte de primul inghet, scoate-le o saptamana pe balcon, in aer liber, dupa-amiaza, iar seara ia-le din nou in casa. Astfel, ele se vor obisnui treptat cu temperaturile mai scazute si cu mediul exterior.

Repeta acest proces de mai multe ori, inainte de primul inghet.

Sursa foto: countryliving.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului