Plante de gradina

# plantare liliac #arbusti gradina #ingrijire liliac #liliac #arbusti

Cum sa cresti liliacul in gradina. Tot ce trebuie sa stii - de la plantare la ingrijire

Liliacul este un tufis cu flori foarte apreciate. Parfumul dulce si placut, forma si culoarea, toate sunt menite sa incante simturile timp de cel putin doua saptamani, in luna mai.

Liliacul este rezistent, usor de cultivat si necesita ingrijire minima. In functie de sol si de soi, poate avea inaltimea intre 1.5m si 3m. florile sunt minunate pentru a fi taiate, fiind iubite de fluturi si albine.

Plantarea liliacului

Liliacul are nevoie de sol fertil, bogat in humus, bine drenat cu un pHS neutru. In cazul in care pamantul este intr-o stare proasta, se poate adauga compost pentru a-l imbogati.

Alege un loc in care liliacul sa beneficieze de soare din plim, cel putin 6 ore pe zi. Doar asa va inflori abundent. Asigura-te, insa, ca este bine derenat, pentru ca liliacului nu ii place sa aiba radacinile umede si nu infloreste daca are prea multa apa.

Plantarea se va face primavara sau toamna, de preferat a doua varianta.

Ai nevoie de un pui cu radacina. Sapa o groapa, adauga sol fertil si pune pomisorul de liliac. Acopera cu pamant, uda si poti sa fii sigur ca in patru sau cinci ani vei fi rasplatit cu flori parfumate.

Ingrijire liliac

In fiecare primavara adauga un strat de compost la baza pomisorului, spoi mulceste pentru a retine umiditatea si a reduce cresterea buruienilor. In timpul verii va fi nevoie de udare doar daca este o perioada secetoasa. Iarna nu necesita udare.

Dupa trecerea florilor de liliac, pune la baza pomisorului gunoi bine putrezit. Tunde tufa pentru a o modela si a indeparta flrorile uscate.

Tunderea liliacului

Liliacul infloreste pe crengile vechi, asa ca este esential sa il tunzi primavara, imediat dupa inflorire. Daca il vei tunde mai tarziu este posibil sa elimini lemnul vechi. In cazul in care florile de liliac sunt din ce in ce mai mici, trebuie tuns.

In fiecare an, dupa inflorire, indeparteaza orice lemn uscat. Taie cele mai vechi crengi, ramurile slabe si lastarii mici. Incearca sa pastrezi inaltimea arbustului la inaltimea ochilor.

Daca liliacul este intr-o stare proasta, indeparteaza o treime din crengile vechi. Pentru situatiile dramatice, liliacul aflat in stare foarte proasta se poate taia chiar si pana la o inaltime de 20 de cm. Suna drastic, dar liliacul isi va reveni si, in cativa ani, va inflori din nou.

Tunderea severa are ca rezultat stagnarea infloririi pentru unu sau chiar trei ani. Din acest motiv, un program intelept de taiere are ca scop evitarea tunderilor severe si drastice, care se pot evita prin cosmetizarea anuala a tufelor.

Daunatori si boli ale liliacului

Liliacul este predispus la atacul melcilor si la mucegaiul alb care poate aparea dupa o vara calduroasa si umeda. Cu toate ca mucegaiul alb este inestetic, se poate ignora pentru ca nu dauneaza plantei.

Sfaturi pentru a avea o inflorire abundenta

Pentru a imbunatati inflorirea liliacului, nu lasa iarba sa creasca in jurul acestuia. Poti acoperi zona cu scoarta sau piatra.

Pastreaza un buchet de liliac neinflorit la loc racoros, stropindu-l des cu apa. Te vei putea bucura de inflorirea lui in extrasezon, ceea ce va fi minunat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului