Plante de gradina

#trandafir #butasirea in uscat #butasirea in verde #butasire #soiuri de trandafir

Butasirea corecta a trandafirilor

Daca in gradina ta ai trandafiri si vrei sa-i inmultesti, atunci este bine sa stii cate ceva despre acest proces. inmultirea trandafirilor o poti face prin altoire sau butasire . Pentru cea de-a doua varianta, ai nevoie de soiuri de trandafiri cu lemn moale, care pot fi prinse direct in sol.

 


Ce este butasirea trandafirilor


Butasii reprezinta acei lastari detasati de la planta-mama si saditi in pamant, cu scopul de inradacinare si formare a unei noi plante. Butasirea trandafirilor semnifica procesul de inmultire prin acesti butasi.

Nu toate speciile de trandafiri se inmultesc prin butasi, deoarece nu toate soiurile au capacitatea de a face radacini din crengile care sunt ingropate in pamant. Inmultirea prin butasi este specifica doar anumitor specii, precum Bourbon, Bengale, Poliantha, Noissete.
In cazul trandafirilor, exista doua tipuri de butasire:


1 butasirea in uscat


Butasirea in uscat este realizata toamna. Pentru aceasta operatiune ai nevoie de portiuni de ramuri cu o marime de 10-25 cm. Acestea se taie toamna devreme, inainte de caderea frunzelor.

Butasii se pun in nisip si sunt lasati intr-o incapere racoroasa, peste iarna. Primavara, butasii sunt scosi afara si sunt plantati fie intr-un ghiveci cu pamant nisipos, fie direct in gradina, alaturi de alte flori. Intr-un an, butasilor le cresc radacini si atunci acestia pot fi plantati definitiv.


2 butasirea in verde


Butasirea in verde are un procent de prindere mai bun si se realizeaza in lunile de vara, folosind lastari infloriti. Dimensiunile acestora sunt intre 10 si 50 cm.

Taie lastarul de butas verde cu o foarfeca sau un briceag de gradina, sub primul ochi. La varf, acesta se taie la aproximativ 2-3 cm deasupra ultimului ochi. Frunzele se inlatura, cu exceptia celor din varful ramurii. Aceste frunze se taie doar la jumatate (se ciupesc).

Dupa taierea butasului verde, urmeaza ingroparea acestuia. Butasul se pune intr-un ghiveci (sau ladita) cu nisip, la 5 cm adancime, apoi se acopera cu un vas de sticla. In loc de vas din sticla sau borcan, se mai folosesc pet-uri cu dopul in sus.

Uda butasul zilnic, pentru a te asigura ca nu se va deshidrata si muri. In primele zile, poti sa pulverizezi apa. In loc de plantarea butasului in ghiveci, poti face acelasi lucru direct in gradina.


Cum realizezi o butasire corecta


Pentru operatiunea de butasire, este recomandat sa alegi lastari verzi, cu lemn moale. Taie butasul cu grija, incercand sa respecti anumite criterii:

  • alege un lastar drept, nu foarte subtire, pentru a avea rezistenta;

 

  • evita utilizarea unor lastari atinsi de diverse boli precum fainare , patare neagra, afide etc;

 

  • asigura-te ca lastarul are cateva frunze pe el; la subtioara frunzelor trebuie sa fie niste muguri; din ei vor creste viitoarele frunze; in cazul in care nu gasesti acesti muguri, nu folosi lastarul pentru ca inseamna ca acesta este deja compromis si sunt mari sanse sa se usuce si sa moara;

 

  • fa o taietura corecta, in partea de jos; taietura se executa oblic, sub ultimul mugure. In ceea ce priveste taietura de sus, aceasta se realizeaza oblic, la aproximativ 2 cm deasupra ochiului;
     
  • pastreaza si fasoneaza ultimele doua frunze din varf. Aceste doua frunze se taie pe jumatate, in timp ce restul se taie de tot;
     
  • fa rost de o substanta de inradacinare. Produsul este disponibil la magazinele de specialitate. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului