Plante de gradina

#plante #gradina #plante invazive #efecte daunatoare #efecte daunatoare plante #piciorul caprei #rachitanul #saschiul #artar norvegian

5 plante cu efecte daunatoare in gradina

Iedera este cea mai cunoscuta planta care se raspandeste rapid in gradina, dar exista multe alte plante care se apropie de statutul unei buruieni sau au alte inconveniente pentru gradinari. Descopera 5 plante cu efecte daunatoare in gradina, pe care ar fi mai intelept sa le eviti.

Fie ca se extind foarte rapid, fie ca pot ucide alte plante din gradina, plantele invazive nu sunt recomandate incepatorilor care nu le pot tine sub control, acestea devenind rapid daunatoare pentru gradina.


Piciorul caprei (Aegopodium podagraria)

Frunzele patate ale acestei plante pot fi decorative intr-o gradina fara gazon, dar se raspandesc rapid si pot ucide alte plante din gradina. Varietatea de piciorul caprei cu frunzele complet verzi este o buruiana si mai agresiva, pe care nu ar trebui sa o lasi sa creasca in gradina.


Rachitanul (Lithrum salicaria)

Cultivat pentru florile sale purpurii, rachitanul este o alta planta care se raspandeste rapid si poate avea efecte negative asupra mediului daca se extinde in afara gradinii. Daca este plantat intre alte flori salbatice agresive, rachitanul este mai usor de controlat.


Saschiul (Vinca minor)

Recomandat ca planta-minune pentru zonele in care alte plante refuza sa creasca, saschiul este foarte rezistent si se poate extinde la fel de repede ca iedera. Folosit si ca planta medicinala, saschiul este recomandat doar gradinarilor cu experienta.


Cynanchum louiseae

Una dintre cele mai periculoase plante invazive, Cynanchum louiseae are nevoie de suport pentru a creste, dar daca este cultivata langa un copac, il poate ucide pe masura ce se dezvolta. Se inmulteste prin radacini, deci poate fi dificil de inlaturat complet odata ce s-a instalat in gradina.


Artarul norvegian (Acer platanoides)

Considerat un copac decorativ bun pentru zonele umbroase, artarul norvegian creste rapid la dimensiuni impresionante. Coroana sa bogata si radacinile extinse pot crea o "zona moarta" in jurul trunchiului copacului, in care nicio alta planta nu se mai poate dezvolta bine in gradina.



Sursa foto: entomology.umn.edu, rutgers.edu, wikimedia.org, purdue.edu, ipaw.org, hamilton.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului