Plante de apartament

# cum cresti rozmarinul #crestere rozmarin #rozmarin ghiveci

Cum sa cresti rozmarin in ghiveci, daca stai la bloc

Planta perena vesnic verde pe care o numim rozmarin (Salvia rosmarinus) este o planta populara in gradina de bucatarie. Si de ce sa nu o cultivam in interior?

Cu gustul sau picant-dulce, aroma sa intepatoare si frunzele sale frumoase, asemanatoare unor ace, acest arbust din familia mentei, Lamiaceae, poate aduce buna dispozitie in casa voastra ca o planta erbacee de interior care continua sa ofere.

Totusi, exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont daca doriti sa o cultivati in interior. Fara o ingrijire adecvata, planta ta s-ar putea sa se chinuie.

Rozmarinul poate ajunge la o inaltime de aproximativ un metru si jumatate si se poate intinde de la un metru pana la un metru si jumatate, in functie de soi, dar este o planta cu crestere lenta, usor de pastrat mai compacta, mai ales daca o plantati intr-un ghiveci.

Gasiti un ghiveci cu un vas de drenaj detasabil, daca puteti, si asigurati-va ca aruncati in mod regulat orice apa stagnanta ramasa in vas, pentru a evita ca planta dvs. sa aiba radacinile imbibate.

Rozmarinului ii place umiditatea usoara, care poate fi dificil de obtinut in interiorul unei case. Cele mai multe case au de obicei aer uscat, mai ales atunci cand caldura este in functiune.

Luati in considerare asezarea recipientului pe o farfurie umpluta cu pietricele pentru a asigura o umiditate suplimentara. Vei umple tava cu apa pentru a mentine aerul din jurul plantei usor umed pe masura ce se evapora si vei adauga mai multa apa, dupa cum este necesar. Pulverizati usor frunzele o data pe zi cu apa dintr-o sticla cu pulverizator, de asemenea. Rozmarinul se simte cel mai bine cu o umiditate ambientala de 45-55%.

Ca regula generala, ar trebui sa existe cel putin un centimetru de spatiu intre partile laterale ale recipientului si ghemul de radacini. In cazul in care considerati ca nu exista suficient spatiu pentru ghemul de radacini, este posibil sa fie nevoie sa alegeti un recipient putin mai mare.

Daca nu intra cel putin sase pana la opt ore de lumina solara prin fereastra sau daca planta incepe sa piarda frunze si incepe sa aiba un aspect zvelt si maroniu, este posibil sa fie nevoie sa o puneti sub o lumina de crestere timp de 12-14 ore pe zi.

Retineti ca, desi rozmarinului ii place o anumita umiditate, nu apreciaza o cantitate coplesitoare. Daca locuiti intr-o casa in care este mereu umezeala, asigurati-va ca exista o fereastra deschisa sau un ventilator care functioneaza cateva ore pe zi pentru a imbunatati circulatia aerului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare