Plante de apartament

#planta #floare #ghiveci #magazin

Cum sa alegi o planta de apartament

Se spune ca cele mai rezistente flori sunt cele furate sau primite in dar! Insa cele mai fericite flori sunt cele ingrijite corect! Pentru a le asigura plantelor din locuinta ta conditiile necesare, este bine ca la achizitie sa ai in vedere cateva aspecte.


1 Cumpara plante de apartament din locuri specializate

Cultivatorii specializati, florariile si serele sunt sursele de incredere pe care te poti baza in momentul in care te hotarasti sa cumperi plante pentru apartament. Evita comerciantii ambulanti sau tarabele neautorizate din piete, deoarece risti sa descoperi ca exemplarul ales este afectat de daunatori sau nu a fost cultivat in conditii corespunzatoare.

2 Nu cumpara plante fara eticheta

Este foarte important sa cumperi intotdeauna un ghiveci sau o floare de care este atasata o eticheta. In general, aceasta contine toate informatiile necesare pentru ingrijirea, plantarea si inmultirea sa. Daca ai foarte multe flori si nu retii toate informatiile, este bine sa pastrezi eticheta si sa o recitesti periodic.

Renunta la metoda bunicii si acorda un plus de interes ornamentelor verzi din casa ta, deoarece acestea vor alaturi de tine ani buni, vor creste frumos, primind astfel admiratia tuturor musafirilor si respirand zilnic un aer proaspat.

3 Solicita sfatul vanzatorului sau al specialistului din magazin

Sfatul unei persoane specializate din locatia respectiva este extrem de important. Acesta iti va pune in vedere cele mai importante aspecte ale plantei respective, calitatile, slabiciunile si nevoile sale. Aceste recomandari trebuie sa completeze sau sa confirme informatiile scrise pe eticheta.

Cere-i vanzatorului pamantul potrivit plantei pe care ai cumparat-o, pentru a o transplanta in cateva zile. Pamantul din ghiveciul initial nu asigura o crestere buna a plantei, ci doar un suport comercial.

De asemenea, daca totul merge bine, te poti transforma intr-un client fidel al magazinului sau firmei respective, achizitionand de aici pamantul, ingrasamintele si accesoriile necesare unei mici sere. Vei fi anuntat cu privire la reducerile de pret si te poti initia intr-ale gradinaritului.

4 Verifica starea plantei inainte de a o cumpara

Orice explicatii sau lamuriri vei primi, nu cumpara niciodata o planta in alta stare decat perfecta. Daca exemplarul respectiv nu este viguros si puternic colorat, atunci cauta altul sau orienteaza-te catre alt magazin.

Verifica foarte bine frunzele daca sunt patate, ingalbenite sau ciupite. O frunza afectata poate anunta o planta bolnava sau prezenta unui daunator. Locul preferat al daunatorilor este partea dorsala a frunzelor, asa ca va trebui sa ii acorzi un plus de atentie. Daca observi zone poroase, lipicioase sau incretite, atunci cu siguranta planta este bolnava.

Nu cumpara o planta al carei varf este rupt sau deteriorat, deoarece aceasta nu va mai creste!

5 Fii mai grijuliu in primele zile

Transporta planta cu grija, in ambalajul in care ai cumparat-o. Odata ajuns acasa, acorda-i un ragaz de 2-3 zile intr-un loc linistit, ferit de curent, de razele directe ale soarelui si de oscilatii de temperatura. Toarna-i putina apa in farfuria ghiveciului si inlatura surplusul dupa 30 de minute, timp suficient pentru ca radacinile sa extraga cantitatea de care au nevoie.
Daca planta arata bine, este momentul sa o transplantezi intr-un ghiveci putin mai mare.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului