Plante de apartament

#udarea plantelor #ingrijire plante #plante verzi

Cum iti pastrezi plantele verzi cand pleci in concediu

Vara este sezonul cand concediile te poti tine departe de casa cateva saptamani bune. In aceasta situatie, plantele de apartament si cele din gradina pot avea de suferit, din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii reduse. Cum reusesti sa eviti uscarea lor, afla in continuare!

1 Udarea plantelor de apartament

Plantele au nevoie de udari mai dese pe durata sezonului cald, astfel ca, inainte sa pleci in concediu, este esential sa te asiguri ca acestea vor beneficia de umiditatea necesara pentru a supravietui absentei tale.

O solutie eficienta, pentru o minivacanta de cateva zile (maxim o saptamana), sunt globurile de apa. Acestea sunt dispozitive sub forma de globuri, prevazute cu o tija prin care apa picura in interiorul ghiveciului, udand plantele treptat. De regula, un glob de apa va fi suficient pentru a uda o planta dintr-un ghiveci mic timp de doua zile. Pentru perioade mai lungi, respectiv pentru plantele din vase mai mari, foloseste 2 globuri de apa.

Solutia globurilor de apa este utila daca nu ai decat cateva plante de apartament. Daca locuinta ta, insa, este presarata cu flori si mirodenii in ghivece, varianta globurilor de apa se va dovedi prea costisitoare. In acest caz, poti incerca o solutie inedita: pune cateva caramizi in cada de baie, plaseaza pe fiecare dintre ele cate un ghiveci, dupa care da drumul la apa, asigurandu-te ca lichidul acopera caramizile. In acest fel, plantele tale vor absorbi necesarul de apa, evitand excesul de umiditate care ar putea duce la putrezirea radacinilor.

Nu in ultimul rand, ai mai putea incerca urmatoarea metoda: uda bine plantele inainte de plecarea in concediu, dupa care infasoara-le in pungi de plastic. Infige betisoare in ghivece care vor evita contactul plantei cu plasticul. In interiorul pungilor sigilate, nivelul de umiditate va fi ridicat, iar plantele vor rezista, in astfel de conditii, circa o saptamana.

Cum solutiile de mai sus sunt recomandate pentru concedii care nu depasesc o saptamana, vacantele mai lungi impun necesitatea ajutorului din exterior. Pe durata concediului, roaga un vecin sa iti ude plantele, oferindu-i explicatii pentru fiecare in parte (in special in cazul plantelor pretentioase).

2 Udarea plantelor din gradina

Cand vine vorba despre plantele din gradina, afla ca ai si in acest caz cateva solutii la indemana, astfel incat sa te asiguri ca florile si legumele tale vor face fata cu brio absentei tale.

Daca planuiesti sa pleci maxim o saptamana, cel mai probabil nu va fi nevoie decat sa iti uzi temeinic plantele inainte de plecare si sa aplici un strat generos de mulci, care sa mentina umiditatea la nivelul solului.

O alta solutie este instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Desi acesta va putea fi instalat mult mai usor la inceputul sezonului de dezvoltare a plantelor, montarea sa nu este imposibila nici pe timp de vara. Un astfel de sistem este prevazut cu un rezervor de apa, de care sunt atasate o serie de furtunuri. Daca pamantul se usuca, sistemul devine activ si picura stropi de apa pe suprafetele afectate. Poti regla cantitatea de apa pe care plantele o primesc dupa bunul plac.

Pe langa aceste doua metode, in situatia in care gradina ta include si plante in ghiveci, acestea pot fi protejate de temperaturile ridicate si absenta umiditatii apeland la variantele globurilor de apa si a plasarii vaselor in cada de baie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului