Plante de apartament

#ingrijire plante #boli si daunatori #urechea elefantului #colocasia

Colocasia sau Urechea elefantului

Colocasia se mai numeste si Ureche de elefant pentru ca are frunze gigantice, in forma de scut, ce seamana cu urechile elefantului, dupa cum ii spune si numele. Este o planta de interior foarte des intalnita, ce se gaseste in mai multe varietati care cresc de la 50 la 200 cm. Considerata prin excelenta o planta ornamentala prin frunzis, Colocasia nu infloreste in conditii de interior.


Descriere


Originara din zona tropicala Colocasia este o planta din familia Araceae. Planta este foarte apreciata pentru eleganta si dimensiunile pe care le capata la maturitate, cand formeaza o tufa voluminoasa de frunze, ce pot atinge 150 cm inaltime.

Are frunze mari, cordiforme, cu margini usor ondulate, de culoare verde, aspect lucios si nervuri evidente. Acestea au petioluri lungi ce pornesc direct din radacina si datorita carora planta nu are tulpina evidenta in primii ani de viata.

Odata cu uscarea si pierderea frunzelor batrane, urechea elefantului dezvolta o tulpina scurta si ingrosata, de culoare bruna.

Planta nu infloreste in conditii de interior insa in mediul originar produce anual cate o floare alb-galbuie, neparfumata, in forma de spada.


Cultivare si ingrijire


Colocasia este o planta pretentioasa in ceea ce priveste apa si lumina. Astfel, pentru o dezvoltare armonioasa, pamantul trebuie sa fie mereu umed si planta ferita de razele soarelor. In conditiile in care este expusa direct in soare, frunzele colocasiei se ingalbenesc.

Retine ca este bine sa elimini frunzele uscate pe masura aparitiei acestora, cu atentie, pentru a nu le rani pe cele sanatoase.

Colocasia suporta bine asezarea in camere cu orientare spre Nord. Substratul trebuie sa fie format din pamant de gradina, mranita si nisip. Temperatura optima in timpul verii este de 18-22 grade C. Pe durata iernii, planta intra intr-un repaus usor astfel ca este recomandat ca in aceasta perioada sa o deozitezi in camere mai racoroase si s-o uzi mai rar. recomandandu-se pentru aceasta perioada udari mai rare.

De asemenea, planta este sensibila si la curenti de aer.


Inmultire


Cele mai multe specii de Colocasia produc lastari la radacina, lastari ce pot fi despartiti si folositi pentru obtinerea de noi plante.

De asemena, din plantele imbatranite cu tulpina lunga se pot taia butasi. Butasii trebuie sa fie udati in asa fel incat sa se mentina solul umed pana in momentul in care apar radacini.

De altfel, butasii se ingroapa in nisip la 2–3 cm, la temperatura de aproximativ 23–25 grade C.Dupa o perioada de 30 zile, cat este necesar ca butasii sa se prinda, dupa formarea radacinilor si pornirea mugurilor in vegetatie, acestia se replanteaza in ghivece.


Boli si daunatori


Colocasiile sunt plante foarte rezistente si putin vulnerabile la paraziti pentru ca sunt toxice.

De altfel, este bine sa te speli pe maini dupa ce ai intrat in contact cu sucul plantei si sa impiedici animalutele de companie sa consume aceasta planta.

Totusi, planta poate fi atacata de paianjenii rosii si de cosenile fainoase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului