Plante de apartament

#ingrijire plante #plante de apartament #udare plante

4 trucuri care previn uscarea pamantului pentru plantele de apartament

Te gandesti sa transplantezi plantele dintr-un ghiveci intr-altul sau ti-ai cumparat seminte pe care vrei sa le cultivi in casa? Atunci trebuie sa stii cateva lucruri despre pamantul pentru plantele de apartament. O problema majora a pamantului pe care il folosesti pentru plantele de apartament este uscarea sa rapida, cauzata de evaporarea apei.

Pamantul uscat are nevoie de udari frecvente, ceea ce inseamna ca nutrientii din sol se vor pierde mai repede, iar plantele nu vor mai avea cu ce sa se hraneasca. Exista cateva trucuri simple prin care poti impiedica evaporarea rapida a apei si uscarea solului din ghivece.


1. Creeaza un sistem pasiv de udare


Printr-un sistem pasiv de udare poti ajuta pamantul sa ramana umed mai mult timp. O idee ingenioasa si ieftina o reprezinta materialele textile. Ia un tricou din bumbac pe care nu-l mai porti si taie-l in fasii. Introdu un capat al fasiei in sol, iar pe celalalt pune-l intr-un recipient plin cu apa. Bumbacul va absorbi constant apa si va asigura plantei din ghiveci o umiditate optima.


2. Fa o sera in miniatura


In perioada in care semintele germineaza, pamantul trebuie sa fie umed in permanenta. Daca nu ai posibilitatea sa uzi solul de fiecare data cand se usuca, ideal ar fi sa-ti faci o sera in miniatura. Pentru aceasta, ai nevoie de ghivece, pamant pentru plante, o tava si un sac mare de plastic.

Umple ghivecele cu pamant pentru plante, apoi asaza ghivecele pe o tava. Intodu semintele in pamant si uda solul bine. Ridica tava si pune-o intr-un sac sau punga de plastic. Strange gura sacului, dar fa cateva gauri in plastic pentru a permite aerului sa intre inauntru. Apa din pamant se va evapora mai greu, iar vaporii vor circula in sac, asigurand semintelor un mediu propice pentru germinare.


3. Adauga mulci


Pentru a impiedica evaporarea apei si, implicit, uscarea pamantului din ghiveci, este recomandat sa asezi un strat de mulci pe suprafata solului. Indiferent daca alegi rumegus, talas sau aschii de lemn, rezultatul va fi la fel de bun. Mulciul este recomandat in special in lunile calduroase de vara, cand temperaturile ridicate accelereaza procesul de evaporare a apei.

Iarna nu este nevoie sa acoperi pamantul din ghivece cu mulci, intrucat in aceasta perioada a anului apa se evapora mai greu. In plus, plantele de apartament au nevoie de putine udari iarna, deoarece intra in perioada de repaus vegetativ.


4. Foloseste un PET


Pastreaza cateva PET-uri de 0,5 litri dupa ce consumi continutul, deoarece le poti folosi la gradinarit. Taie partea inferioara a sticlei si fa o gaura in mijlocul capacului. Intoarce sticla cu partea ingusta in jos si introdu gatul in pamantul din ghiveci. Umple sticla cu apa si ai rezolvat problema uscarii rapide a solului. Apa din sticla se va scurge lent, dar constant in sol si il va mentine umed timp indelungat.

Nu este indicat sa faci o gaura prea larga in capac, pentru ca risti sa inunzi planta si provoci putrezirea radacinilor. De acum poti pleca linistit in concediu, fara sa te temi sa plantele tale de apartament se vor usca.

Tu cum procedezi pentru a mentine pamantul pentru plantele de apartament umed timp indelungat?

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare