Daca vechile tale pasiuni au devenit banale si nu iti mai satisfac nevoia de noutate, poti experimenta cateva activitati inedite. Inspira-te de la finlandezi sau englezi si pune-le in practica cu prietenii, colegii sau chiar vecinii, la tine acasa. Alergatul cu nevasta in spinare, inotul in noroi sau rostogolirea dupa o bucata de branza sunt cateva dintre cele mai traznite “inventii” ale omului modern, dornic de distractie.
Caratul nevestei
Competitia caratul nevestei este o traditie veche in Finlanda si se organizeaza de 17 ani in Sonkajarvi. Pe langa faptul ca este un joc amuzant, competitia isi are originea in istoria finlandeza. In secolul al XIX-lea exista un personaj de temut in partile nordice, Rosvo-Ronkainen. Acesta impunea standarde fizice ridicate celor care vroiau sa se alature bandei sale de talhari. Pentru a se califica, barbatii trebuiau sa duca la sfarsit o cursa dificila, cu un sac greu in spinare.
Anul acesta competitia ajunge la editia cu numarul 17 si se va desfasura pe 4 iulie, in Sonkajarvi, Finlanda. Jocul are si cateva reguli: sotia trebuie sa aiba peste 17 ani si cel putin 49 de kilograme. Barbatii necasatoriti nu trebuie sa isi faca griji: sotia cu care participa poate fi si a vecinului sau a prietenului. Competitia presupune caratul sotiei pe o suprafata de 250 de metri, cu doua obstacole uscate si un bazin cu apa. Taxa de participare este de 50 de euro.
Premiile sunt si ele consistente. Locul intai va primi echivalentul in bere al greutatii sotiei, produse cosmetice pentru sotie si statuete. De asemenea, mai sunt premiate si cele mai interesante costume, cuplul cel mai haios si cel mai puternic caraus . Acest concurs este popular si in Statele Unite, Australia, Irlanda si China.
Lupta pe barca
Lupta pe barca este un sport de indemanare, asemanator curselor de masinute din parcurile de distractie. Acest joc presupune scufundarea barcii oponentilor, fara a fi folosite vaslele.
Castigarea concursului se bazeaza exclusiv pe iscusinta si precizie. In afara de barca, se mai poate folosi pluta, caiacul sau orice alt obiect plutitor.
Inotul in noroi
Inotul in noroi este un alt concurs traznit, organizat anual in Anglia. Se desfasoara in localitatea Maldon, din Essex, la inceputul fiecarui an. Acest sport este foarte solicitant si presupune folosirea unui echipament adecvat, asemanator cu cel de scafandru.
Cei indrazneti se pot imbraca in costume cat mai originale, accesorizate cu aripi de ingeri, peruci si caciuli. Competitia se desfasoara in locuri special amenajate, in mlastini artificiale sau bazine pline cu noroi.
Rostogolirea cascavalului
Rostogolirea cascavalului este un eveniment care are loc in fiecare an in Anglia, in ultima zi de luni a lunii mai. Cooper's Hill Cheese Rolling era organizat pentru localnicii din Brockworth, Gloucester, insa acum iau parte la acest eveniment oameni din toate colturile lumii. Din varful dealului este aruncata o bucata de branza dupa care concurentii trebuie sa alerge. Primul care termina competitia castiga roata de cascaval, iar participantii situati pe locul doi si trei primesc 10, respectiv 5 lire sterline.
La inceputurile acestei competitii, roata de cascaval trebuia prinsa, insa viteza de peste 70 de km/h a acesteia face imposibil acest lucru. Pentru a participa la acest concurs nu ai nevoie de un echipament special si nici de taxe de intrare. Singura taxa care se percepe este taxa de parcare care este in valoare de 5 lire sterline.
Chess boxing
Chess boxing este un sport hibrid care combina boxul cu jocul de sah, in runde alternative. Meciuri de chess boxing se organizeza inca din 2003. Acest sport a inceput atunci cand artistul danez Iepe Rubingh, inspirat de descrierile fictive ale scrierilor lui Enki Bilal, a organizat meciuri reale. Pentru a castiga, in aceasta competitie concurentii trebuie sa fie buni atat la sah cat si la box.
Un meci intre doi oponenti este format din 11 runde alternative de sah si box. Partida incepe cu o runda de patru minute de sah, urmata de o runda de doua minute de box. Intre runde exista o pauza de un minut, timp in care concurentii isi muta locul.
Formula de sah care se joaca este una rapida si fiecare concurent are la dispozitie 12 minute pe tot parcursul jocului pentru a-si arata calitatile de sahist. Participantii castiga prin knockout, sah mat, prin decizia arbitrului sau daca cele 12 minute totale de sah s-au terminat.
Aruncatul telefonului mobil
Finlanda este cunoscuta drept tara telefonelor mobile, iar finlandezii sunt innebuniti dupa aceste aparaturi. Telefoanele mobile sunt ustensile esentiale in vremurile noastre, care ne tin in contact permanent cu alte persoane. Insa, au si parti proaste. Exact cand ai mai mare nevoie de ele, atunci raman fara baterii sau iubitul nu raspunde. Aruncatul telefonului mobil este singurul sport care te ajuta sa scapi de frustrarile si dezamagirile cauzate de telefoanele mobile.
Exista doua categorii la aruncatul telefonului mobil: stilul traditional si freestyle. Participantii primesc puncte de la 4 la 10, in functie de estetica aruncarii si coregrafie. Telefoanele mobile folosite in aceasta competite sunt originale si oferite de compania care organizeaza evenimentul. Aruncarea telefonului personal este impotriva regulilor. Campionatul mondial de aruncat telefoane mobile se desfasoara anual, din 2000, in orasul Savonlinna, in luna august.
Campionatul mondial de sauna
Acest eveniment are loc anual, in Heinola, Finlanda, iar primul campionat de sauna a avut loc in 1999. Concurenti din peste 20 de tari iau parte la acest eveniment, care este ilegal. Societatile sportive si medicale se opun acestui concurs.
Castigator este cel care sta cel mai mult in sauna si care nu are nevoie de ajutorul altor persoane pentru a iesi de acolo. Temperatura de start din sauna este de 110 grade, iar la fiecare 30 de secunde o jumatate de litru de apa este aruncat pe carbunii incinsi.