De prin lume adunate

#unde iesim #bucuresti #parc #palatul parlamentului #muzeul satului #ateneul roman #curtea veche #parcul cismigiu #parcul herastrau #castelul lui vlad tepes #casa melik #carul cu bere #hanul cu tei

Top 10 locuri de vizitat in Bucuresti

Bucurestiul poate fi un oras frumos si atractiv daca stii sa ii observi adevaratele sale comori. Ignora aglomeratia si mizeria si vei descoperi un oras cosmopolit, cu numeroase muzee, cladiri frumoase, magazine luxoase si parcuri pline de verdeata.

 

palatul parlamentului

 

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, este una dintre cele mai impresionate cladiri din lume, fiind a doua ca marime dupa Pentagon. Cladirea a fost construita in timp record in perioada 1983 - 1989, si inca de la inaugurare a ramas cea mai controversata cladire din Romania. Pentru multi, Casa Poporului reprezinta un monument monstruos al comunismului, pentru altii insa este motiv de mandrie romaneasca.

Dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989, Casa Poporului urma sa fie demolata prin dinamitare, pentru ca simboliza perioada dictaturii ceausiste. Cladirea a fost insa proiectata si ridicata cu multe sacrificii din partea intregului popor, care a trait in acea perioada clipe de foamete si frig. Multi s-au gandit sa transforme cladirea in muzeu al comunismului sau cazino.

Palatul Parlamentului are 1100 de incaperi, dintre care 440 sunt birouri, peste 30 de sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sala de concerte si 2 parcari subterane. Toate materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti. Piatra, marmura si lemnul au fost aduse din toata tara, iar brocarturile, tapiseriile si covoarele au fost realizate special pentru incaperile cladirii. Mai multe despre Palatul Parlamentului aici.

Sursa foto: inpolitics.ro

Muzeul Satului

 

Muzeul Satului din Bucuresti este unul dintre primele muzee in aer liber din lume si este una dintre atractiile principale ale Bucurestiului. Muzeul se afla in parcul Herastrau, intr-o zona de verdeata si lacuri si detine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, adunate din toate colturile tarii.

La Muzeul Satului, vizitatorii pot vedea tratidiile si obiceiurile de secole ale poporului roman, modul de viata si casele in care locuiau. Pe langa casele pitoresti, la Muzeul Satului vizitatorii mai pot vedea si mobilier vechi romanesc, unelte, obiecte din lut, icoane, carpete sau costume folclorice. Modul de viata traditional romanesc este redat la Muzeul Satului prin ansambluri formate din gospodarii complete. Aici vei vedea case si acareturi din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Banat, Maramures, Bucovina, Moldova si Dobrogea.

Pe langa expozitia in aer liber, muzeul detine si colectii de manuscrise, studii, schite, desene, planse, clisee pe sticla, filme, negative alb-negru si color sau fotografii. La Muzeul Satului au loc si numeroase targuri, care atrag vizitatorii prin produsele pe care le expun. Mai multe despre Muzeul Satului gasesti aici.

Sursa foto: bucharest-acommodation.ro

Ateneul Roman

 

Ateneul Roman este una dintre emblemele Bucurestiului si reprezinta una dintre bijuteriile arhitectonice ale tarii. Ateneul a fost contruit in 1865, la initiativa unor personalitati marcante ale vietii culturale din Romania, printre care se numara Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu. Scopul construirii Ateneului Roman era "inzestrarea poporului cu cunostinte folositoare".

Atat exteriorul, cat si interiorul Ateneului impresioneaza prin maretie si frumusete. Sala de spectacole are o capacitate de 600 de locuri si 52 de loje. Bolta salii Ateneului este decorata cu elemente zoo, fito si antropomorfe in relief aurit, care amintesc de basmele romanesti. Ceea ce impresioneaza insa la Ateneul Roman este fresca de 70 de metri pictata de Costin Petrescu si realizata deasupra lojilor. Mai multe despre Ateneul roman poti citi aici.

Sursa foto: pmb.ro

Curtea Veche

 

Curtea Veche a fost prima curte domneasca din Bucuresti. curtea domneasca cuprindea un palat, o biserica, spatiile destinate slugilor si gradinile palatului. Astazi, Curtea Domneasca este un muzeu in aer liber care gazduieste frecvent evenimente culturale, festivaluri si targuri de arta medievala. In centrul vechi al Bucurestiului, in apropiere de Curtea Domneasca se afla si Hanul Manuc, o alta emblema a Bucurestiului de altadata. Bucurestiul era un important centru economic, iar negorul era favarizat in acest colt de lume si era o legatura intre Orient si Occident.

Muzeul Curtea Veche a foat inaugurat in 1972 si reprezinta o amenajare originala a vestigiilor resedintelor domnesti din secolele XVI-XIX. Si acum se mai pot vedea fundatiile cetatii din secolul XIV si zidurile din piatra ale cetatii Bucurestilor. Mai multe detalii despre Curtea Veche gasesti aici.

Sursa foto: gandul.info

Parcul Cismigiu

 

Parcul Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Parcul a fost amenajt in stilul parcurilor englezesti. Numele parcului vine de la cismea. Domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ipsilanti a ordonat in 1779 contruirea a doua cismele, iar seful lucrarilor a primit titulatura de Marele Cismigiu. Punctele de atractie ale parcului sunt lacul si debarcaderul de unde se pot inchiria barci de agrement, gradina de trandafiri , rondul roman, statuile, izvorul lui Eminescu si restaurantul romanesc.

Sursa foto: pmb.ro

Parcul Herastrau

 

Parcul Herastrau era cunoscut sub numele de Parcul National Carol al II-lea a fost construit in 1936. Parcul Herastrau este cel mai mare parc al Bucurestiului, iar in secolul XVIII reprezenta atractia principala a bucrestenilor instariti. Sotia lui Alexandru Ipsilanti era mare amatoare de distractii in acest parc si a contruit chiar si un chiosc de vara.

Punctele de atractie  ale parcului sunt zona Expoflora, Insula Trandafirilor, Gradina Japoneza, Aleea Cariatidelor si Statuia generalului de Gaulle. Parcul este impartit in doua zone. O zona linistita, rezervata pentru odihna si culturasi si o zona destinata sportului si distractiei, cu terenuri si baze sportive, restaurante, cafenele, un parc de distractii pentru copii si cluburi nautice.

sursa foto: celendo.eu

castelul lui vlad tepes

 

Una dintre atractiile capitalei o reprezinta si Castelul lui Vlad Tepes. Castelul este mai putin cunoscut publicului, insa are un farmec aparte si atrage pri naspectul medieval. Castelul Vlad Tepes a fost construit in 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I si reproducea la scara mica castelul lui Vlad Tepes de la Poienari, din judetul Arges.

Castelul a avut mai multe functii, fiind pe rand sediu pentru corpul de garda pentru o unitate militar, dormitoare pentru muncitori si subunitate de jandarmi, care indeplinea asigura paza la cateva banci din Capitala. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

Castelul se viziteza de doua ori pe an: de Ziua Eroilor (Inaltarea Domnului) si de Ziua Armatei, pe 25 octombrie. Mai multe detalii despre Castelul lui Vlad Tepes aici.

Sursa foto: stiri.interactiuni.ro

Casa Melik

 

Casa Melik este cea mai veche cladire locuibila din Bucuresti care s-a pastrat in forma ei originala si adaposteste Muzeul Theodor Pallady . In acest muzeu  vei gasi lucrari ale celebrului pictor, precum Lalele Rosii, Place Dauphin, portretele actritelor Marioara Voiculescu si Maria Ventura, lucrari de arta europeana si orientala sau piese de mobilier. Colectia expusa aici numara peste 1200 de piese atat ale artistilor romani, cat si ale celor straini.

Publicul mai poate vedea piese de arta decorativa, sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, khmera, dar si sculptura renascentista italiana si franceza. Muzeul mai detine si o serie de peste 800 de desene, peisaje, nuduri, portrete si interioare, reprezentative pentru perioada pariziana a pictorului Theodor Pallady.

Despre Casa Melik se spune ca pivnitele sale se intind pe kilometri intregi si ca ar comunica cu alte case ale vechilor masoni. Se mai spune ca Ana Melik a fost curtata de Mateiu Caragiale. Acesta era indragostit de tanara domnita, care l-a inspirat in scrierea lucrarii Craii de Curte Veche. Mai multe despre cea mai veche casa din Bucuresti aici.

Sursa foto: cimec.ro

Carul cu Bere

 

Caru cu Bere este una dintre cele mai vechi berarii ale Bucurestiului si gazduia adevarate cenacluri literare. George Cosbuc, I.L. Caragiale, Octavian Goga sau Iancu Brezeanu erau doar cativa dintre scriitorii si oamenii de cultura care frecventau acest local. Restaurantul este o legenda vie a Bucurestiului si unul dintre locurile cele mai frecventate de strainii aflati in cautarea traditionalismului romanesc.

Beraria este unul dintre putinele locuri unde arhitectura aminteste celor care-i calca pragul de ce Bucurestiul a fost considerat odata Micul Paris. Picturile murale, vitraliile si balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berariei. Spiritul petrecerilor de alta data este prezent si in ziua de azi, atmosfera amintind de exuberanta Bucurestiului de la inceputul secolului XX. Mai multe despre restaurantul Carul Cu Bere gasesti aici.

Sursa foto: celendo.eu

Hanul cu Tei

 

Hanul cu Tei este singurul han din Bucuresti care si-a pastrat intacta forma originala de la inceputul secolului XIX. Hanul cu Tei a fost construit in 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu si Stefan Popovici. Si astazi au ramas conservate, deasupra gangului de intrare, literele A.P. si S.P., initialele proprietarilor de atunci, dar si data la care a fost construit.

In prezent, Hanul cu Tei adaposteste cea mai mare galerie de arta din Romania. La Galeria de arta Hanul cu Tei vei gasi obiecte de arta vechi, precum piese de mobilier, lambriuri, tapiserii si covoare, tablouri, fotografii, albume, documente vechi, ceasuri, aparate de fotografiat si gramofoane, monede si decoratii, icoane si chiar jucarii. Galeria dispune de mai multe saloane: salonul Ludovic al XV-lea, salonul Louise–Phillipe, salonul Rococo si salonul Ludovic al XVI-lea. In curtea hanului vei mai gasi si numeroase magazine de arta, anticariat si suveniruri. Mai multe despre Hanul cu Tei aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea